<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=171094" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Путин и Си Дз...

В Пекин отчитат първи спад на населението от 2003 г. насам

22 Март 2023
0 185

В Пекин отчитат първи спад на населението от 2003 г. насам, предава The Guardian.

Населението на китайската столица е намаляло за първи път от почти две десетилетия, разкриха нови данни за населението. През 2022 г. градът, в който живеят повече от 21 милиона души, е отчел повече смъртни случаи, отколкото раждания. Това е довело до естествен прираст от минус 0,05 на 1000 души. И е първият път, когато броят се връща назад от 2003 г.

ООН направи стряскаща прогноза за населението на България

В доклада на властите в Пекин се казва, че смъртността в града се е повишила до 5,72 смъртни случая на 1000 души. В същото време раждаемостта е спаднала до 5,67 раждания на 1000 души.

Демографите посочват, че преминаването към отрицателен коефициент е в съответствие с националните тенденции, демонстрирайки икономическите и социалните фактори, които са в основата на намаляващата раждаемост в Китай.

В Пекин отчитат първи спад на населението от 2003 г. насам
Unsplash, credit: Nuno Alberto

„Като се имат предвид високите разходи за живот и образование и нивата на образование в Пекин, е много нормално раждаемостта на постоянните жители да е ниска“. Това коментира д-р Пенг, старши научен сътрудник в Центъра за политически изследвания към университета “Виктория” в Австралия.

Правителството на комунистическата партия се стреми да обърне тенденцията и да предотврати икономическите въздействия на застаряващото население.

Миналата година официалните данни показват, че раждаемостта в Китай е спаднала до 6,77 раждания на 1000 души, най-ниската в историята. Данните за населението на града се основават на постоянните жители и не включват големия брой работници мигранти, които пътуват от родните си провинции в търсене на икономическа възможност.

В продължение на десетилетия китайската политика за едно дете беше брутално наложена и бе отменена едва през 2016 г. Сега властите насърчават двойките да имат повече от едно дете, но хората избират да не го правят. Те се позовават на фактори като нарастващите разходи за живот, натиска от “традиционните роли на половете” и взискателни работни места. Законодателните промени и социалните реформи – включително увеличен достъп до майчино здравеопазване и ин витро оплождане, намаляване на бюрокрацията при регистрациите на раждане, финансови стимули и обезсърчаване на абортите – не направиха много, за да обърнат тенденцията.

„Твърде трудно е да се ожениш и да имаш деца, за да живееш стабилен живот“, споделя 42-годишен жител на Пекин, дошъл в града от селско семейство.

„Бях приет в университет в Пекин и останах да работя… През последните няколко години икономическата среда не беше добра, аз остарявам. Няколко пъти ме съкращаваха. Тази година бях безработен три месеца, преди да си намеря работа, а заплатата ми беше само половината от предишната. Невъзможно е да си купите къща в Пекин.”

Не е ясно какво влияние оказва Covid-19 върху данните, публикувани в сряда. Те се основават на извадково проучване, започнало на 1 ноември, според бележка под линия в съобщението, преди по-голямата част от случаите на коронавируса в Китай да се появят. Докладът не уточнява колко време е отнело проучването.

В Пекин отчитат първи спад на населението от 2003 г. насам

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции