<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=171129" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ЕС ще даде 32 м...

Въпреки санкциите АЕЦ “Козлодуй” ще се презапаси с руски резервни части

22 Март 2023
0 140

Въпреки санкциите АЕЦ “Козлодуй” ще се презапаси с руски резервни части, предаде Mediapool.

Правителството одобри да допусне изключение от наложените от Европейския съюз санкции срещу руски фирми. На заседанието в сряда стана ясно, че ще се пренебрегнат санкциите на Москва заради войната. Целта е да се осигури на АЕЦ “Козлодуй” необходимите ѝ резервни части, материали и услуги за започващия през април годишен планов ремонт на V блок.

Пети блок на АЕЦ „Козлодуй” е изключил

Доставки на руски части и услуги обаче ще са нужни и за плановия ремонт през есента на VІ блок, а и през следващите години. Затова се работи по презапасяване на ядрената централа с руски резервни части. За всеки случай, ако не може да се осигурят алтернативни материали.

Въпреки санкциите АЕЦ &#8220;Козлодуй&#8221; ще се презапаси с руски резервни части
Снимка:  Wikimedia Commons/ Първата атомна електроцентрала в България и на Балканския полуостров/ Attribution-Share Alike 4.0 International

Нов проблем с Шести блок на АЕЦ “Козлодуй”

Тава заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов на брифинг в Министерския съвет.

“Това е от критично значение за сигурността на електроцентралата. Става въпрос за материали, услуги и части, за които все още не сме намерили алтернативни доставчици. Като продължаваме процеса по подбор на нови контрагенти, така че в дългосрочен план да имаме абсолютна сигурност.

Другото направление, в което работим е презапасяване с тези материали и части, за които все още не можем да намерим алтернативни доставки. Така че отново да обезпечим за следващите години безпрепятствената работа на АЕЦ „Козлодуй“. И по този начин енергийната сигурност на страната”. Това заяви Румен Христов.

Въпреки санкциите АЕЦ “Козлодуй” ще се презапаси с руски резервни части

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции