<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=171208" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Eто какво ще с...

Наливат милиони за финансовото оздравяване на “Български пощи” (видео)

22 Март 2023
0 128

Наливат милиони за финансовото оздравяване на “Български пощи”.

Служебното правителство възнамерява да окаже временна помощ на дружеството чрез увеличение на капитала с 50 млн. лв. Това обяви вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев пред медии след края на заседанието на Министерския съвет.

С решение на правителството е приет доклад и план за оздравяване на „Български пощи“. Първата част предвижда държавата да подкрепи дружеството чрез заем. Това обаче трябва да бъде одобрено от Европейската комисия. За целта в Брюксел вече има изпратена нотификация.

Оздравителните мерки включват още преструктуриране на задълженията на пощите заедно с Българската банка за развитие, тъй като в момента от тях дружеството губи 6-7 млн. лв. годишно от лихви.

“Български пощи” вдигат заплатите

Целта е “Български пощи” да навлезе много по-сериозно на полето на куриерските услуги, коментира вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

Успоредно с това трябва да започне и проект за пълна дигитална трансформация на дружеството.

Данни за финансовите резултати на “Български пощи” през 2022 г. все още няма. През ноември отговарящият за дружеството служебен министър Христо Алексиев каза, че за първите 9 месеца от 2022 г. то е отчело загуба 41 млн. лв. През 2021 г. отчетената загуба беше 13 млн. лв., припомня в. Дневник.

На този фон пазарният дял на “Български пощи” на база генерирани приходи от пощенски услуги е намалял от 24% през 2010 г. на едва 6% през 2021 г., а делът на куриерските услуги е под 2 процента.

Наливат милиони за финансовото оздравяване на &#8220;Български пощи&#8221; (видео)
Снимка: стопкадър/видео

На брифинга стана ясно още, че министър Христо Алексиев е подписал документацията за обявяване на открита процедура за наем на два хеликоптера с екипаж за нуждите на спешната медицинска помощ (HEMS). Поръчката е за период от две години с възможност за удължаване за още една.

Предвижда се да бъдат осигурени два хеликоптера, заедно с екипажите.

Изпълнителят трябва да притежава необходимите документи, хеликоптери, обучен екипаж, за да започне незабавно дейността. Идеята е в средата на тази година България да има спешна медицинска помощ по въздуха.

Наливат милиони за финансовото оздравяване на &#8220;Български пощи&#8221; (видео)
Снимка: iStock

Полетите ще се изпълняват от две оперативни бази за HEMS на територията на България, осигурени от държавата, с хеликоптери и персонал за всяка база.

„Медицинските хеликоптери са абсолютен приоритет на нас, защото касаят живота и здравето на хората. Държавата си влиза в ролята, тази дейност ще бъде безплатна за българските граждани“, заяви Алексиев.

Наливат милиони за финансовото оздравяване на “Български пощи” (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции