<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=171338" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Юлия Ненкова ...

„Медицинският самолет“ напуснал Русия с 250 лекари за несъществуващ конгрес

23 Март 2023
0 404

„Медицинският самолет“ напуснал Русия с 250 лекари за несъществуващ конгрес.

На 27 септември от Москва за столицата на Казахстана Астана излита чартърен самолет с 250 руски лекари на борда. Заминаването е предшествано от обявената от руския президент мобилизация, пише OFF News, позовавайки се на „Настоящиее время“ и „Радио Свобода“.

Пътуването е организирано от известен лекар, като първоначалната цел била Армения. А лекарите сами събрали средства, за да платят курса. Оказало се обаче, че парите не достигат – веднага след мобилизацията цените на чартърите скочили повече от два пъти. Събраната сума покривала едва половината от стойността, което довело до помощта на руски милиардер. Името на благодетеля не се уточнява, а само се споменава, че е част от списъка на Forbes.

Вижте кои са десетимата най-богати руснаци, според класацията на “Форбс” (снимки)

„Медицинският самолет“ напуснал Русия с 250 лекари за несъществуващ конгрес

В деня на полета летището на Ереван отказало да приема чартъри. Това наложило организаторите на „медицинския самолет“ дапреместят „конгреса“ от Армения в Казахстан. Полетът се състоял, а руските власти не се опитали да му попречат.

„Философският параход“

Случаят с „медицинския самолет“ силно напомня за „филосфския параход“, посочват авторите от OFF News. През 1922 година пет пасажерски кораба отплуват от Петроград за град Шчечин. На борда се качват 81 представители на опозиционната руска интелигенция, изгонени по инициатива на Ленин заради инакомислие. В числото на емигриралите тогава са и голям брой филосови, което носи и мето на историческия круиз.

„Медицинският самолет“ напуснал Русия с 250 лекари за несъществуващ конгрес

По аналогия с философите и тези 250 руски медици напускат страната под заплахата да бъдат мобилизирани на фронта във войната с Украйна. За целта те дори си набавят брандирани чанти и химикалки на несъществуващата конференция, за да не заподозре някой, че просто бягат зад граница.

Руските медици фронтоваци

По закон руснаците, получили медицинско образование, подлежат на военна служба и мъже, и жени. Медиците получават военни книжки заедно с дипломата си от кколеж или университет по медицина.

Мобилизацията в Русия се превърна в евакуация от Русия (Коментарът на “Господарите”)

От съпоставката на данните за общия брой на лекарите в Русия става ясно, че само в един полет от страната са излетели 0.1 процент от всички медици. А от февруари 2022 г. по данни на руските журналисти странат са напуснали 2% от общия брой лекари. Дали държавата среща недостиг на медицински специалисти е трудно да се каже. Но по време на парламентарен контрол на 23 ноември здравният министър на Русия заявил пред Държавната дума, че на страната не й достигат лекари, особено терапевти, онколози и кардиолози.

„Медицинският самолет“ напуснал Русия с 250 лекари за несъществуващ конгрес

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции