<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=171461" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Русия твърди,...

Италия спря изкупуването на облачна фирма заради връзки с “руския Гугъл”

23 Март 2023
0 121

Италия спря изкупуването на облачна фирма заради връзки с “руския Гугъл”, пише Reuters.

За първи път администрацията на премиера Джорджия Мелони използва своя т.нар. регламент за „златни правомощия“, за да блокира нежелани оферти в отрасли, считани за стратегически важни, сред които банкиране, енергетика, телекомуникации и здравеопазване.

Мелони използва правомощията си и наложи вето на сделката за придобиване на облачни услуги заради връзки за финансиране с руския интернет гигант Yandex.

Решението за ветото е взето на заседание на кабинета на 16 март, показва документ, изпратен до парламента и публикуван на уебсайта на италианския Сенат.

Италия спря изкупуването на облачна фирма заради връзки с &#8220;руския Гугъл&#8221;
Снимка: скрийншот видео YouTube/Palazzo Chigi

Според отхвърлената сделка холандската компания Nebius е трябвало да придобие Tecnologia Intelligente (TI). Това е малка компания, създадена от Марко Караи, италиански бизнесмен, близък до бившия премиер Матео Ренци.

Двама правителствени служители са съобщили за Reuters, че правителството е загрижено за сделката, тъй като дейностите на Nebius са финансирани от Yandex.

Холдинговата компания на Yandex, регистрирана в Холандия, планира да се откаже от собствеността върху голяма част от Yandex Group. Нейните основни бизнеси, генериращи приходи, като международните подразделения на някои услуги, включително облачните, ще бъдат разработени извън Русия.

„По същество им беше казано, че докато са свързани с руска компания, това няма да работи“, казва анонимен източник.

Италия спря изкупуването на облачна фирма заради връзки с &#8220;руския Гугъл&#8221;
Снимка: iStock

Въпреки че Yandex, често наричан “руският Гугъл”, не е попаднал под западните санкции, някои ръководители са.

Nebius планираше да изгради център за научноизследователска и развойна дейност в Италия. Идеята е да привлече топ технологични експерти, обяснява Данила Щан, ключов разработчик в Nebius.

„Нашата холандска холдингова компания е в процес на продажба на руския си бизнес. За съжаление това не е бърз процес“, казва Щан. И допълва:  „Но се надяваме, че когато приключи, можем да се върнем към фокусирането върху технологиите вместо върху визите“.

“Руският Google” – оръжие във войната. Но вече се разпада

Златните правомощия бяха въведени в Италия през 2012 г. За това време правителството е блокирало девет сделки. В шест от случаите те са използвани за спиране на придобивания от китайски фирми. Миналата година тогавашният италиански премиер Марио Драги отхвърли опита на руската държавна атомна компания “Росатом” да придобие водородната компания Faber Industrie.

Следващото ключово решение, което правителството на Мелони трябва да вземе, се отнася до планираната продажба на притежавана от “Лукойл” рафинерия в Сицилия на кипърската частна инвестиционна компания GOI Energy.

Някои медии спекулират, че САЩ са загрижени за продажбата на рафинерията Priolo, която е на 50 км от базата на НАТО в Сигонела.

В отговор GOI Energy излезе с изявление миналия месец. В него се посочва, че нито компанията, нито нейният главен изпълнителен директор Майкъл Бобров имат някаква връзка с Русия.

Италия спря изкупуването на облачна фирма заради връзки с “руския Гугъл”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции