<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=128222" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Радев: Решени...

“Руският Google” – оръжие във войната. Но вече се разпада

06 Май 2022
0 1160

Жилищни райони, общежития, родилни домове в Украйна са обстрелвани с руски ракети. Хиляди са загиналите и ранените. Междувременно близо 30 млн. руски потребители виждат на началната страница на новинарската секция на руската търсачка Yandex – Yandex News, че подобна война не съществува. Това пише в профила си във Facebook бившият шеф на компанията Лев Гершензон на 1 март 2022 г. – на шестия ден от инвазията на Русия в Украйна.

Интернет търсачката, наричана понякога “руския Google”, стана обект на критики след началото на войната.

Причината – умишлена дезинформация, стигаща до милиони потребители чрез новинарската услуга на търсачката. От началото на руската инвазия там се появяват материали само от лоялни към Кремъл “медии” и се крие всякаква надеждна информация за войната в Украйна.

&#8220;Руският Google&#8221; &#8211; оръжие във войната. Но вече се разпада
Ukraine-Russia Summit expressed in a chess game.

“Yandex днес е ключов елемент в укриването на информация за войната. Всеки ден и час подобни „новини“ струват човешки животи”, пише Гершензон, цитиран от Булевард България.

Журналистът от независимата рускоезична медия “Медуза” Светлана Ройтер публикува свое разследване за това как новините на страницата на търсачката са съсипали репутацията ѝ. Иса довели до това много от мениджърите в компанията да я напуснат.

В четвъртия ден от руската инвазия в Украйна президентът Владимир Путин нарежда ядрените сили да бъдат поставени в “специален режим”. Тогава ръководител от Yandex – Тоня Самсонова, изпраща съобщение на баща си. Тя се намира в Брюксел, а той в Москва. 

“Когато излезе новината, че Путин поставя ядрените оръжия в специална готовност, всеки започна да се тревожи. Оказа се, че татко не е толкова притеснен като мен. 

Той не знаеше, че руските войски бомбардират Украйна. Мислеше, че нищо не се случва“, разказва Самсонова. 

Тя току-що е прочела статия във Financial Times по този повод и си спомня, че е посетила началната страница на Yandex веднага след това. Там открива новина от руската държавна новинарска агенция ТАСС, която гласи: “Путин нареди поставянето на руската военна сила в специален режим”.

“От заглавието на ТАСС, което беше в топ 5 новини за Yandex, беше невъзможно да се направи извод за заплахата от ядрена война”, обяснява Самсонова.

Тя изпраща съобщение до акционер в Yandex с молба търсачката “да започне да показва информация за войната”. След това се обажда и на свой приятел от компанията, който всъщност има възможността да публикува новини на главната страница. 

“Тоня, ти къде си? В Европа? Аз съм в Москва. Моля, не ми се обаждай повече с подобни идеи. Такива разговори са опасни за мен в момента” – това е реакцията на въпросния приятел.

След неуспешен опит да намери съюзници в компанията, Самсонова подава оставка. 

“Разбрах, че Yandex няма да промени позицията си и ще продължи да крие информация за войната. При тези условия не можеш да продължиш да получаваш заплатата си. Това е съучастие в престъпление”,  споделя тя.

Това, че новинарският раздел на търсачката публикува селектирана информация, никак не е случайно.

 Още през 2019 г. служител на компанията случайно открива, че за да се формира началната страница с новини в Yandex, алгоритъмът на търсачката използва специален “списък”, състоящ се от 15 източника на информация.

“Тогава нормалните руски медии все още съществуваха – “Ехото на  Москва”, “Дожд”, “Новая Газета”. Те са регистрирани в Русия и обикновено се цитират и от други медии, но Yandex не ги показваше на първата си страница. Вместо това се появяваха само материали от “Известия”, РИА Новости, ТАСС, “Интерфакс”, “Российская газета”, “Ведомсти”, обяснява бивш служител на компанията. 

По закон Yandex може да публикува новини само от медии, регистрирани в Русия. Компанията е говорила открито за това, но фактът, че новинарски материали на първата страница са взети само от селектирани  “правилни” медии не е било известно до онзи момент през 2019 г.

За съществуване на такъв списък и използването му в алгоритмите за подбор на заглавията в новинарската услуга на “руския Гугъл” потвърждават още трима бивши служители на Yandex. По думите им списъкът е въведен със съгласието на администрацията на руския президент:

“Администрацията се опитва да окаже натиск върху Yandex от дълго време и прави опити да наложи свой собствен списък с медии, от който ще се формират 5-те водещи новини на главната страница”. 

За първи път хора от екипа на Владимир Путин посещават офиса на компанията още през лятото на 2008 г. 

Tова се случва малко след войната в Южна Осетия, припомня бившият ръководител на Yandex News Гершензон. На срещата се обсъжда използването само на одобрени от Кремъл медии като източници за новините. Длъжностните лица са поискали и достъп до интерфейса на началната страница “в случай на война”.

Тогава от Yandex не взимат твърде насериозно исканията на властта. След 2008 г. посещенията на представители на президентската администрация продължават. Така през 2015 г. списъкът с медии за топ новини на главната страница е обсъден отново. 

Хората от администрацията настояваха да изберем максимум 3 до 5 източника, одобрени от тях. Преговорите бяха дълги и продължиха много години. В резултат се споразумяхме за 15 позиции – взехме топ 50 от на най-цитираните медии и се споразумяхме за десетина от тях, спомня си Гершензон.

В последствие съставят списък от 15 медии, който решават да пуснат в действие “при необходимост”. Такава възниква през 2016 г., когато в Русия влиза в сила нов закон.

Ръководството на компанията каза, че вече не може да отказва на администрацията на президента. Те просто извадиха списъка от 2015 г., изчистиха праха от него, прегледаха го отново и го пуснаха”, спомня си бивш служител на новинарската служба на Yandex, а медии като “Новая Газета” и “Ехото на Москва” са извън него.

Първоначално Yandex събира информация от 6000 медии и е специално проектирана да показва различни гледни точки от няколко новинарски канала. Постепенното въвеждане на нови закони срещу медийното съдържание в Русия и военната инвазия в Украйна обаче водят до това търсачката да предоставя непълно съдържание.

Снимките от клането и опустошението в украинския град Буча, които шокираха целия свят, дори за известно време бяха заменени в Yandex от снимки на Буча като туристическа атракция.

По този повод от компанията коментираха, че много често, когато потребителите търсят снимки на градове, те търсели именно туристически снимки. Друго обяснение било, че новинарската секция на търсачката и тази за изображения не били “свързани”.

В същото време от началото на войната броят на посещенията на главната страница на Yandex се е увеличил драстично. Според услугата Yandex.Radar всекидневната аудитория на Yandex.News през март е близо 14 милиона потребители в сравнение с 8,9 милиона през януари. 

Руснаците заменят Instagram с „Росграм“

Според източници на “Медуза”, новините в Yandex се четат внимателно от властите и се обсъждат редовно в президентската администрация. Също така, представители на компанията общуват с ръководителя на президентския отдел за обществени проекти Сергей Новиков и ръководителя на развитие на информационните технологии Татяна Матвеева. 

В края на април търсачката Yandex обяви продажбата на новинарската си услуга, както и на блогърската платформа Zen.

Те бяха продадени на корпорацията ВК, оглавявана от Владимир Кириенко – син на заместник-ръководителя на президентския кабинет Сергей Кириенко.

Твърди се, че блогърската платформа Zen е подразнила руските власти заради това, което се публикува там след началото на инвазията. Те са поискали редактиране на някои от блоговете, сред които тези на опозиционния политик Иля Ящин и на журналиста Дмитрий Колезев. 

Очаква се до 1 юли 2022 г. Zen и Yandex.News да напуснат компанията и да се преместят във VK. Служители на предприето обаче казват, че дори след продажбата президентската администрация няма да позволи на Yandex да премахне “новинарската петица” от главната страница си страница. 

“Руският Гугъл” – оръжие във войната. Но вече се разпада

Източник: Булевард България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции