<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=172057" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кьовеши наст...

Отхвърлиха един от тримата кандидати за европейски прокурори от България

28 Март 2023
0 249

Отхвърлиха един от тримата кандидати за европейски прокурори от България.

Колегиумът на Европейската прокуратура е назначил в понеделник двама от предложените кандидати за делегирани европейски прокурори от България. Отхвърлена е номинацията на един от предложените магистрати. Това е пореден случай на отхвърлен кандидат за работа в Европейската прокуратура, посочен от Висшия съдебен съвет, пише Mediapool.

Михаела Райдовска и Василен Бенчев са одобрените от България прокурори. Отхвърленият кандидат е Юлиана Христова от Софийската градска прокуратура. Тя бе излъчена без нито един глас “против” от Прокурорската колегия на съдебния съвет.

Отхвърлиха един от тримата кандидати за европейски прокурори от България
Снимка: iStock

С назначените нови двама европрокурори заетите позиции  ще станат осем от общо 15.

Вече втора година подборът на делегираните прокурори в България не върви добре, отбелязва Mediapool.

Кьовеши ще проверява защо прокурорите ѝ в България напускат

След първата процедура Колегиумът на Европейската прокуратура одобри само 4 от десетимата номинирани от Висшия съдебен съвет. При втората процедура делегирани европейски прокурори станаха едва петима при нужни десет магистрати. Третата процедура се провали заради липса на кандидати. Последва четвърта процедура за шестима, при която Прокурорската колегия одобри само трима. Предстои да бъде открита пета процедура в опит България да запълни увеличената си на 15 души квота.

Преди месец ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши обяви, че изпраща проверка на екипа си в България заради проблемите в институцията.

Отхвърлиха един от тримата кандидати за европейски прокурори от България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции