<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=166383" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Повдигнаха о...

Кьовеши ще проверява защо прокурорите ѝ в България напускат

23 Февруари 2023
0 257

Кьовеши ще проверява защо прокурорите ѝ в България напускат, пише Mediapool. Европейският прокурор е провела разговор с министъра на правосъдието Крум Зарков. По-рано той поиска Висшият съдебен съвет да провери какво се случва с бъгарските делегирани прокурори. Кьовеши е информирала Зарков, че е писала писмо на главния прокурор Иван Гешев. С него тя го моли да даде възможност и да улесни проучвателна мисия на ЕППО в София.

Зарков и европейският главен прокурор са обсъдили условията, при които европейската прокуратура работи в България. Това включва проверка на общите условия на работа и работна среда на европейските делегирани прокурори.

По време на разговора си с българския правосъден министър Кьовеши е настояла българските власти да направят ключови подобрения. Те трябва да създадат независима административна структура за офиса на Европейската прокуратура в София. Това вече е предвидено в националното законодателство

Тя е поискала спешното назначаване на разлседващи полицаи към Европейската прокуратура, както и да се номинират хора за твърде многото вакантни позиции за европейски делегиран прокурор.

Кьовеши ще проверява защо прокурорите ѝ в България напускат

Българските европейски прокурори изтичат като пясък през сито

Тя информира министъра на правосъдието и за писмото си до главния прокурор Иван Гешев, с молба да даде възможност и да улесни проверката в София от служители на вътрешния одит на Европейската прокуратура.

По неофициална информация почти всички останали действащи европейски делегирани прокурори (без един) са кандидатствали в конкурси за повишение с намерение да се върнат на работа при Иван Гешев. Предпочитаната позиция е в Софийската апелативна прокуратура. Досега е ясно, че напускат трима от общо деветима европейски делегирани прокурори. Още петима кандидатстват за връщане в българската прокуратура при Иван Гешев.

През миналата седмица четири от петте деловодителки в българския офис на Европейската прокуратура са напуснали институцията. Те са подали сигнал лично до Лаура Кьовеши, в който описват токсичната работна среда в институцията. По неофициална информация българският офис на европрокуратурата няма правила за разпределение на делата, няма правила и за организация на деловодството.

Двама от петимата прокурорски помощници са напуснали. Останали трима, които са са близки на неслучайни хора в юридическата общност. Двама са деца на професори по право в Софийския университет. Един е брат на бивш член на Висшия съдебен съвет.

Неприятностите в офиса на Кьовеши в София работят в полза на Иван Гешев. През миналата година в коалицията, подкрепяща кабинета “Петков”, имаше идеи за създаване на законодателство за заобикаляне на българската прокуратура през КПКОНПИ и Европейската прокуратура.

По-рано кабинетът на Лаура Кьовеши каза, че оставките са от личен характер и няма да бъдат коментирани за момента. Ръководството на Европейската прокуратура обясни, че “внимателно проучва въпроса” за случващото се в България.

Годишният доклад за работата на институцията ще бъде публикуван в първите дни на март и ще съдържа оперативни резултати за всички страни, включително и за България. След това ще има реакция на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.

Българският представител в колегията на Европейската прокуратура е бившата съдийка Теодора Георгиева, която бе излъчена след проведен от Министерството на правосъдието конкурс през лятото на 2019 година. Тогава правосъден министър бе Данаил Кирилов (ГЕРБ). Заместник на прокурор Теодора Георгиева на място в България е прокурор Димитър Беличев.

До този момент българските делегирани прокурори са постигнали само една условна присъда срещу бивш служител на Държавен фонд “Земеделие”. Самата присъдата е резултат на одобрено от съда споразумение. За близо две години работа, в съда са вкарани за разглеждане едва няколко дела, а близо 150 все още се разследват.

Неясна остава съдбата на изпратените от КПКОНПИ папки за нередностите в обществените поръчки за обновяване на градския транспорт във Варна, Стара Загора и Враца. И в трите случая става дума за общини на ГЕРБ, а антикорупционната комисия анонсира извършени нарушения по поръчки за близо 200 милиона лева, които са финансирани с пари на ЕС.

Кьовеши ще проверява защо прокурорите ѝ в България напускат

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции