<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=167029" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Европейската...

Разследват предполагаеми злоупотреби с търговия на вредни емисии у нас

27 Февруари 2023
0 154

Разследват предполагаеми злоупотреби с търговия на вредни емисии у нас, предаде NOVA.

Европейската прокуратура обави, че е извършила повече от 40 обиска и проверки в България. Предполага се, че европейските фондове са ощетени с милиони евро. Разследват се частни компании в България. Подозрението е, че от 2017 година те са подавали фалшиви данни и са съобщавали по-ниски количества вредни емисии. Повече от 150 полицаи, служители на ГДБОП и ДАНС са участвали в проверките. 70 свидетели са били разпитани.

Припомняме, че в 10 области у нас се провежда специализирана операция на Главна дирекция “Борба срещу организираната престъпност” и ДАНС под надзора на Европейската прокуратура. Сред проверяваните обекти са топлофикационните дружества в Перник, Габрово, Сливен, Велико Търново, Русе и Бургас. А също и ТЕЦ “Бобов дол”, ТЕЦ “Брикел”, ТЕЦ “Марица-3”.

Масирана акция на спецслужбите в много градове на страната

Разследват предполагаеми злоупотреби с търговия на вредни емисии у нас
Снимка: “Брикел” ЕАД

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев отказва подробности, докато операцията е в ход, БНР. Съобщи обаче, че повече от месец ГДБОП и ДАНС работят с Европейската прокуратура във връзка с акцията.

“От доста време работим по темата под ръководството и с указанията на Европейската прокуратура. Аз съм удовлетворен от нивото на взаимодействието тук. Имаше инициатива, която вярвам, че скоро ще приключи, да подпишем споразумение с Европейската прокуратура, което да урегулира още по добре отношенията ни. Не мога вляза в конкретика, нека ви я даде Европейската прокуратура, редно и правилно е така. Нашата работа е свършена, свършена е прецизно. В края на всичките действия прокуратурата ще даде подробности”, обясни вътрешният министър.

Разследват предполагаеми злоупотреби с търговия на вредни емисии у нас
Снимка: БулФото

По информация на bTV сигналът до Европейската прокуратура е подаден от България и той касае  завишени цени и злоупотреба с евросредства.

Акцията обхвана енергийни дружества в страната, за които се твърди, че са близки до бизнесмена Христо Ковачки.

Европейската прокуратура е независим орган на ЕС, отговарящ за разследването, наказателното преследване и предаването на съд за престъпления против финансовите интереси на ЕС, пише Капитал по темата. Сред тях трансгранична измама с ДДС на обща стойност поне 10 000 000 EUR. Включително и други видове измами, засягащи финансовите интереси на ЕС. Също престъпления, свързани с корупция, която уврежда или е вероятно да навреди на финансовите интереси на ЕС. Институцията преследва още присвояване на средства или активи на ЕС от публичен служител, пране на пари, придобити чрез измами с евросредства и  организирана престъпност с цел извършване на престъпления срещу бюджета на ЕС. Европейската прокуратура е компетентна и за всички престъпления, извършени с европейски средства след ноември 2017 г.

Разследват предполагаеми злоупотреби с търговия на вредни емисии у нас

“Осемте кръга на Въглищната империя”. Фирми на Ковачки дължат данъци за над 330 млн. лв.

Връзката на Христо Ковачки

Ковачки има малко преки участия, но е сочен като контролиращо лице на големи въглищни централи, търговци на ток, топлофикационни дружества, газови търговци, ремонтни и строителни фирми. Най-големите производствени активи са “Брикел”, “ТЕЦ Бобов дол” и димитровградската “Марица 3”, както и топлофикациите в Русе, Плевен, Сливен, Перник, Габрово и Бургас. Под контрола му е и компанията, ремонтираща АЕЦ “Козлодуй” – “Атоменергоремонт”. Именно двама бивши директори на ядрената централа – Александър Николов и Иван Генов, бяха санкционирани от САЩ по закона “Магнитски” този месец.

Повече от месец се работи за акцията в ТЕЦ-овете, заяви Демерджиев

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции