<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=173429" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Популярен ру...

Институт за изследване на войната: Руската зимна офанзива не постигна целите на Кремъл

02 Април 2023
0 125

Институт за изследване на войната: Руската зимна офанзива не постигна целите на Кремъл, пише Свободна Европа.

Според анализ на Института за изследване на войната руската офанзива през зимата не успяла да постигне целите си за завземане на административните граници на Донецка и Луганска област до 31 март.

Началникът на руския генерален щаб Валерий Герасимов обяви на 22 декември, че руските сили съсредоточават по-голямата част от усилията си върху завземането на Донецка област. Това припомнят от организацията, базирана във Вашингтон и частично финансирана от големи оръжейни компании.

Руските сили започнаха зимната си настъпателна операция в началото на февруари по линията Купянск-Сватово-Кремина-Лиман и по избрани фронтови линии в западната част на Донецка област.

Министерството на отбраната на Великобритания написа в последната си сводка, че Герасимов не е успял да разшири руския контрол над Донбас в Украйна и е постигнал само незначителни успехи, “изразходвайки” животите на мобилизирания персонал.

Представителят на украинското разузнаване Андрий Юсов също каза в интервю за Укринформ, че Герасимов е пропуснал крайния срок на Кремъл да превземе Донбас. Така плановете на Русия за настъпление са провалени.

В анализа си организацията обръща внимание, че сред руските военни блогъри все повече се говори, че Русия може скоро да направи промени във висшето си военно командване. Причината – проваленатата офанзива.

Началникът на руския генерален щаб Валерий Герасимов, назначен през януари, не е оправдал очакванията на президента Владимир Путин, пише в доклада.

В анализа се посочват различията в руското военно командване по това дали да се продължи офанзивата около Бахмут и Авдеевка.

Институт за изследване на войната: Руската зимна офанзива не постигна целите на Кремъл
Снимка: iStock

Има и обвинения, че “неназовани участници може да се опитват да продължат офанзивата по-скоро по лични причини. А не толкова, водени от рационален подход по въпроса”, пише Институтът за изследване на войната.

Руски военни блогъри са на мнение, че трябва да бъде поет контрол върху Бахмут и Авдеевка. Така ще бъде извършена подготовка за планираната украинска офанзива, която се очаква този месец. Наскоро те засилиха критиките си към руското военно ръководство в Москва. Коментарите на тези ултранационалисти може, както и досега, да окажат влияние върху решенията на Путин, пише организацията.

Във видеозапис новосформираният “Клуб на разгневените патриоти” изрази критики към корупцията сред военното ръководство и елита в Москва.

И призова за предприемане на действия, пише още в анализа на организацията. Сред участниците в “клуба” е и Игор Гиркин. Той е бившият лидер на донецките сепаратисти от 2014 г.

Посочиха злоупотребата с алкохол като причина за руските загуби в Украйна

Британското министерство на отбраната отбеляза, че прекомерната употреба на алкохол е причина за много смъртни случаи сред руските сили.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Институт за изследване на войната: Руската зимна офанзива не постигна целите на Кремъл

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции