<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=173978" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Не, български...

МО дава десетки милиони в опит да спаси изтребителите МиГ-29

05 Април 2023
0 204

Министерството на отбраната обяви две поръчки на обща стойност 42.4 милиона лева, чрез които ще се опита да спаси родните изтребители МиГ-29, разкрива “СЕГА”.

Първата поръчка за 26,4 млн. лв е от преди няколко седмици. Тя е за закупуването на 6 ремонтирани двигатели за МиГ-29 за българските Военновъздушни сили. Крайният срок за подаване на документи за кандидатстване изтича на 24-ти април 2023 г.

Днес министерството публикува нова оферта за 16 млн. лева за “извършване на основен/капитално-възстановителен ремонт (КВР) на 6 броя двигатели за самолети МиГ-29“. Крайният срок за участие в тази поръчка е 3-ти май т.г.

Очевидно МО се опитва да задържи изтребителите в употреба. В момента те са единствените, които са в бойна готовност и пазят въздушното пространство на България.

МО дава десетки милиони в опит да спаси изтребителите МиГ-29
МиГ-29. източник: wikipedia

Проблемът е, че възможностите за получаване и ремонтиране на тези двигатели са изключително малки.

Понастоящем само Русия, Беларус, Украйна, Словакия и Полша могат да изпълнят услугата. Първите три страни отпадат автоматично от схемата, поради войната в Украйна. От своя страна, Словакия и Полша заявяват, че ще предоставят своите самолети и двигатели на Киев.

Това поражда проблемна ситуация, в която има голяма вероятност родните ни пилоти да не могат  да изпълняват бойното си дежурство и друга държава изцяло да охранява небето ни. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов в изказване пред журналисти.

Разликите между F-16 и МиГ 29. Какво казва първият обучен пилот за американските машини (видео)

По думите му, България притежава 18 изтребителя МиГ-29. Но само 7-8 от тях могат да бъдат използвани по едно и също време. В случай че двете поръчки не бъдат изпълнени, то ресурсът на самолетите може да бъде удължен най-много до края на тази година.

Държавата ни вече е закупила от САЩ 16 изтребителя F-16, но те се очаква да пристигнат през 2025 г. Те ще влязат в употреба най-рано през 2029 г. Така страната ни има опасност да остане без изтребителна авиация в продължение на няколко години.

По този повод служебният министър на външните работи Николай Милков съобщи, че е разговарял с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън за осигуряването на заместващи способности за българските въоръжени сили. Към момента, обаче, предложените проекти за заместване са отхвърлени като твърде скъпи.

МО дава десетки милиони в опит да спаси изтребителите МиГ-29

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции