<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=159744" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кремъл санкц...

Фирма с руско участие се домогва до обществена поръчка в образованието

18 Януари 2023
0 93

Фирма с руско участие се домогва до обществена поръчка в образованието. Това става ясно от материал на „Сега“.

От министерството са подали жалба срещу Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по нейно решение за връщане на процедура по обществена поръчка заради неспазени европейски правила.

КЗК върна обществена поръчка на МОН заради фирма с руско участие

Поръчката на МОН е за поддръжка и управление на средата за дистанционно обучение на учениците. Фирма „Софтплан“ се е оказала с 55% собственост на руския гражданин Игор Боровиков, което според КЗК нарушава европейските ограничения. От Комисията все пак дават време за корекция.

Фирма с руско участие се домогва до обществена поръчка в образованието

Законният срок за отстраняване на тази нередност от 5 дни пораства на 38 дни. Така на 4 октомври 2022 г. фирмата уведомява МОН, че е прехвърлила въпросния дял от собствеността в “Софтлайн” на латвиец. След тази сделка МОН решава, че няма нищо нередно и класира кандидата на първо място.

Справка на „Сега“ в деловодната система на Върховния административен съд става ясно, че друг държавен орган – агенция „Митници“ вижда нарушения при същата фирма дори и след прехвърляне на собствеността в нея с цел избягване на санкциите.

Влиза в сила новият пакет санкции на ЕС срещу Русия

КЗК е върнала решението за класиране с аргумента, че нарушването на европейските санкции е било условие за недопустимост изобщо. МОН е трябвало да я отстрани, като изпратеното от дружеството тълкувателно писмо, че санкциите не го касаят, не са оправдание. От КЗК посочват публична информация на Агенцията за обществени поръчки, според която изчакването от 38 дни за отстраняване на нередност е недопустимо.

С това Комисията е върнала процедурата обратно в МОН за преглед на документи. Не е ясно с какви аргументи министерството е решило да обжалва тази позиция. 

Борба докрай

Докато МОН държи да спори докрай, агенция “Митници” счита собствеността в “Софтлайн” за проблемна дори след сделката за прехвърляне на проблемния дял. Агенцията е отстранила фирмата по негова поръчка за доставка на лицензи с аргумента, че и в момента е налице контрол от страна на руски гражданин. След прехвърлянето на собствеността “Софтлайн” ООД е 55% собственост на латвиеца Сандис Коломенскис и 45% на “Софтлайн холдинг ПЛС”.

Фирма с руско участие се домогва до обществена поръчка в образованието

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции