<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=174202" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Столична общ...

Семейства на деца с аутизъм събират пари за ремонт на сграда за взаимопомощ (видео)

07 Април 2023
0 149

Семейства на деца с аутизъм събират пари за ремонт на сграда за взаимопомощ, предоставена им от Столична община. За каузата разказва NOVA.

Вила „Аутистика” ще е едно мечтано от много време място. То ще предлага адекватни грижи и помощ за деца с аутизъм и техните родители.

Столична община е предоставила за целта на две неправителствени организации сграда за безвъзмездно ползване в продължение на 10 години. Нейното състояние обаче е окайващо – с падаща мазилка, без прозорци и покрив. Родителите и техните деца имат нужда от средства, за да превърнат мечтата си в реалност.

В момента сградата в столичния квартал „Слатина” е обитавана от две кучета – Шаро, който гордо пази двора, и Мечо – самонастанил се на втория етаж. Двете неправителствени организации са приели за своя мисия да превърнат изоставената постройка в убежище за деца и родители.

Семейства на деца с аутизъм събират пари за ремонт на сграда за взаимопомощ (видео)
Скрийншот/ видео NOVA

Вила „Аутистика” е лъч надежда за Пламен и неговия син Захари, който е с диагноза аутизъм. До тригодишна възраст Захари не говори, трудно комуникира. Семейството разбира за диагнозата, когато той е на три години.

„В годините помощта финансовата нарастна, но нямаше групи за взаимопомощ, занимания и в момента положението е все още такова”, споделя бащата.

По данни, в световен мащаб, всяко 1 от 100 деца е с диагноза „разстройство от аутистичния спектър”. В България едно от лечебните заведения, които поставят тази диагноза, са специалистите от Александровска болница в София.

Семейства на деца с аутизъм събират пари за ремонт на сграда за взаимопомощ (видео)
Снимка: Pixabay

„Месечно между 25-30 са диагностицираните деца, за година цифрата е около 350-400”, посочва д-р Десислава Маслинкова от Клиника по детска психиатрия към Александровска болница.

Аутистичните разстройства се характеризират с проблеми във вербалната и невербалната комуникацията с околния свят, както и с други особености в двигателното развитие. Важното диагностициране е изключително важно, казват специалисти.

Мащаба на проблема

Държавата разполага с общински центрове, които подпомагат семействата, но броят им е крайно недостатъчен. „Вила „Аутистика” ще предлага точно това – на младежи да могат да се научат на умения, които да им помогнат след година-две-три да се справят на работното им място”, казва Христина Бабалова от Сдружение “Аутизъм, образование, бъдеще и възможности”. А работното място, за което мечтае Захари, е телевизията. Знае наизуст имената на любимите водещи.

Родители на деца с аутизъм разказват за отказан  прием в детски градини

450 000 лв. са нужни, за да сбъднат родителите тази мечта. Вила „Аутистика” ще предлага арт занимания, музикотерапия, трудотерапия, спортни занимания, екозамеделие, работа с различни специалисти. Това ще бъде най-големият център за взаимопомощ на територията на София и единственото място, което ще предлага подкрепа, не само на деца и младежи с аутизъм, но и на техните родители.

Можете да дарите средства ТУК.

Семейства на деца с аутизъм събират пари за ремонт на сграда за взаимопомощ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции