<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=174318" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: На трето мяст...

Публикуваха дългоочаквани данни за произхода на Covid-19

07 Април 2023
0 389

Публикуваха дългоочаквани данни за произхода на Covid-19. Изследователски екип в Китай публикува анализ на проби, взети преди повече от три години от пазара, свързан с избухването на пандемията от Covid-19. Пазарът за морски храни и диви животни в Ухан е фокусна точка в търсенето на произхода на коронавируса, съобщава BBC. Това обаче е първото рецензирано проучване на биологични доказателства, събрани от пазара през 2020 г. То може да даде информация за това как е започнала епидемията.

Изследването разкрива, че тампони, които са дали положителен тест за вируса, съдържат и генетичен материал от диви животни. Някои учени казват, че това е още едно доказателство, че болестта първоначално е била предадена от заразено животно на човек. Други призовават за предпазливост при тълкуването на констатациите. Остава неясно защо са били необходими три години, за да бъде публикувано генетичното съдържание на пробите.

Друга теория предполага, че вирусът е изтекъл от лаборатория в Ухан случайно.

Няма категорични доказателства

Още през февруари 2022 г. китайският изследователски екип публикува ранна онлайн версия на своето проучване, но не даде данни за пълната генетична информация, която се съдържа в пробите от пазара.

През март тази година друга международна група изследователи сподели оценката си за това какво са разкрили пробите от пазара, ползвайки генетичните данни, публикувани на уебсайт за споделяне на научни данни.

Този нов анализ, който е потвърден от други учени, преди да бъде публикуван в списание Nature, включва важни подробности за съдържанието на пробите, събрани от сергии, повърхности, клетки и машини в пазара.

Документът на китайския изследователски екип показва, че някои проби, събрани от райони, където се продават диви животни, са дали положителен тест за вируса. Техният анализ показва още, че животни, за които сега е известно, че са податливи на вируса, особено миещи мечки, се продават живи на тези места.

Публикуваха дългоочаквани данни за произхода на Covid-19
Снимка: iStock

Откритията обаче не дават категорично доказателство за това как е започнала епидемията.

„Тези проби от околната среда не могат да докажат, че животните са били заразени“, се посочва в документа. Остава възможността вирусът да е бил внесен на пазара от заразен човек, а не от животно.

Проф. Дейвид Робъртсън от университета в Глазгоу е вирусолог, който участва в генетичното изследване на произхода на SARS-CoV-2 от появата му през 2020 г.

„Най-важното е, че този много важен набор от данни вече е публикуван и достъпен за други, за да работят върху него“, казва проф. Робъртсън пред BBC.

Съдържанието на пробите е „убедително доказателство, че животните там вероятно са били заразени с вируса“, допълва той.

Публикуваните данни идват на фона на сигнали, че теорията за лабораторното изтичане набира сила сред властите в САЩ.

Публикуваха дългоочаквани данни за произхода на Covid-19
Снимка: iStock

Китайското правителство категорично отхвърли предположенията, че вирусът е възникнал в научно съоръжение, но ФБР вярва, че този сценарий е „най-вероятният“.

Отдели и агенции на САЩ са разследвали въпроса и са направили различни заключения. На 1 март директорът на ФБР обвини Пекин, че прави всичко възможно „да осуети и обърка“. Но бюрото е било убедено в теорията за лабораторното изтичане „от доста време”.

ФБР не обяви откритията си публично, което разочарова някои учени.

Публикуваха дългоочаквани данни за произхода на Covid-19

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции