<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=172256" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Скенери за съ...

Социолози и медии използват хитри внушения в прогнозите си (Коментарът на “Господарите”)

28 Март 2023
0 2467

Социолози и медии използват хитри внушения в прогнозите си. За този проблем научете повече от репортера ни Виктория Симеонова.

Изборите са в неделя, а с наближаването им разни социолози, психолози и всякакви други говорещи глави от телевизионните екрани стават все по-активни. Няма лошо, нали, да не си помислите нещо. Щеше да е така, ако проучванията, които някои социолози правят, не се бяха превърнали в най-активният инструмент за влияние върху общественото мнение. Или иначе казано – ако не ги плащаха политици и политическо обвързани организации и съответно те показваха реални резултати от проучвания, а не внушения. Уви, това не е точно така. Не казваме, че техните респонденти не са отговорили по начина, по който ни се представя. Казваме само, че резултатите се представят толкова тенденциозно, че се чудя дали гледаме проучвания или предизборни рекламни клипове.

Социолози и медии използват хитри внушения в прогнозите си (Коментарът на &#8220;Господарите&#8221;)

Така когато ГЕРБ-СДС водят това се определя като “преимущество”. Когато обаче коалицията “Продължаваме промяната-Демократична България” води, става въпрос за “паритет”.

Такива внушения чуваме и от bTV, и от NOVA, и от БНТ. Оказва се обаче, че източник на тях са самите социологически агенции. А за техните връзки с определени политици вече сме говорили при предишните избори.

Социологически проучвания или измислици ни представят агенциите? (Коментарът на “Господарите”)

Не казваме, че агенциите и сега ще са далеч от реалността и че коментарите им са пряко обвързани с източниците на финансиране. Не казваме и че има проблем в това да презентираш като представително проучване такова, в което участват 1000 души, неясно от какви населени места и профил. Казваме само, че агенциите внушават, че ГЕРБ ще спечелят изборите цял месец. Дори когато признават по-нисък прогнозен резултат за тях, той е просто “паритет” или “равенство”.

Единственото по-нелепо от това социологически агенции да правят внушения е медии да повтарят тези внушения. Така по-неактивните граждански хора, които все пак решат да гласуват, ще “хвърлят” за победителя, за да не са загубеняци.

Скъпи приятели, изборите са след едва няколко дни. Социологическите агенции имат едва няколко дни – на бас че ще ги посветят в убеждаването ни, че 120% от хората ще гласуват за ГЕРБ. Вместо да се доверявате на пропагандата, гласувайте разумно, по съвест и с машини – за да не ви откраднат гласа

Социолози и медии използват хитри внушения в прогнозите си

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции