<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=174469" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Публикуваха ...

Учени разкриха как е изглеждал мъж, живял преди 35 000 години

09 Април 2023
0 298

Учени разкриха как е изглеждал мъж, живял преди 35 000 години, съобщава Unilad. Aрхеологът Моасир Елиас Сантос и 3D дизайнерът Сисеро Мораес от Бразилия са използвали останките на скелета на мъж на име Назлет Хатер, открити на археологически обект в Египет.

След намирането на останките, антропологичният анализ установи, че остатъците от скелет са част от мъж с африкански произход. Той е бил на възраст между 17 и 29 години, когато е починал.

Допълнителен анализ установи, че височината на мъжа е около 105 см – въпреки че това е само приблизителна цифра.

Учени разкриха как е изглеждал мъж, живял преди 35 000 години
Снимка: Cicero Moraes

Ново откритие може да сложи край на плешивостта

След това екипът използва процес, известен като лицево сближаване. Той представлява доста умен инструмент, който археолозите използват, за да пресъздадат чертите на лицето на отдавна починал човек. За целта те се основават на неговите скелетни останки.

Моасир Сантос, археолог в Археологическия музей Чиро Фламарион Кардосо, каза: „Преди няколко години вече работихме върху серия от приближения, свързани с човешката еволюция, с най-известните реплики на вкаменелости.

„Видеоклиповете бяха превърнати в снимки и бяха използвани за разработване на фотограметрията на черепа, което оформи изследването.“

За тези, които не знаят, фотограметрията е процес на извличане на 3D информация от снимки. В този случай, след като са видели скелетните останки в Националния музей на египетската цивилизация в Кайро.

Целият смисъл на процеса е експертите да разберат как са изглеждали хората преди хиляди години и как сме еволюирали като човешки вид.

Дизайнерът Cícero Moraes каза: „Използването на черепите на живи хора в допълнение към работата, извършена в областта на съдебната медицина… Вероятността изображението да прилича на това, което изглежда NK2, е значително висока.“

Учени разкриха как е изглеждал мъж, живял преди 35 000 години

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции