<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=174895" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Студент си пи...

Китайският технологичен гигант Alibaba ще пусне конкурент ChatGPT

11 Април 2023
0 128

Китайският технологичен гигант Alibaba ще пусне конкурент ChatGPT, предава BBC. Компанията обяви плановете си да пусне свой собствен продукт с изкуствен интелект в стил ChatGPT, наречен Tongyi Qianwen.

На срещата на върха на Alibaba Cloud 2023 компанията заяви, че в „близко бъдеще“ ще внедри задвижвания от изкуствен интелект чатбот във всички продукти на Alibaba. Срокове обаче не бяха разкрити.

Tongyi Qianwen се превежда като „търсене на отговор чрез задаване на хиляди въпроси“, въпреки че Alibaba не е дала английска версия на името.

Китайският технологичен гигант Alibaba ще пусне конкурент ChatGPT
Снимка: iStock

„Намираме се в технологичен преломен момент, движен от генеративния изкуствен интелект и облачните изчисления“, каза председателят и главен изпълнителен директор на Alibaba Даниел Джан при стартирането на Tongyi Qianwen.

Tongyi Qianwen ще работи както на английски, така и на китайски.

Първоначално ще бъде добавен към DingTalk, приложението за съобщения на Alibaba на работното място. Той ще изпълнява редица задачи, включително превръщане на разговорите по време на срещи в писмени бележки, писане на имейли и изготвяне на бизнес предложения, обясниха от компанията.

Tongyi Qianwen ще бъде интегриран и в Tmall Genie.

Интересът към изкуствения интелект нарасна след пускането на ChatGPT през ноември. Генеративният AI е способен да се учи от минали данни, за да създава съдържание, неразличимо от човешката работа.

ChatGPT може да отговаря на въпроси, използвайки естествен, човешки език, а също така може да имитира други стилове на писане, използвайки интернет.

Първият в света AI водещ на новини проговори от екрана (видео)

Китайският технологичен гигант Alibaba ще пусне конкурент ChatGPT
Снимка: iStock

Microsoft похарчи милиарди долари за технологията, която беше добавена към търсачката Bing през февруари. Американският софтуерен гигант заяви, че ще вгради версия на ChatGPT в своите приложения на Office, включително Word, Excel, PowerPoint и Outlook.

Google на Alphabet и китайската технологична група Baidu също обявиха свои собствени AI модели и пуснаха подобни чатботове.

Във вторник китайският регулатор на киберпространството разкри проект на мерки за управление на генеративния AI. Съгласно предложените правила компаниите ще бъдат отговорни за легитимността на данните, използвани за обучение на технологията. Обществеността има срок до 10 май да даде обратна връзка по предложенията.

За тъмната страна на ChatGPT – не казвайте нищо лично и поверително

Китайският технологичен гигант Alibaba ще пусне конкурент ChatGPT
Снимка: iStock

Миналия месец група високопоставени фигури в технологичната индустрия призова обучението на мощни AI системи да бъде спряно поради опасения от заплаха за човечеството.

Главният изпълнителен директор на Twitter Илон Мъск и съоснователят на Apple Стив Возняк бяха сред подписалите отворено писмо, предупреждаващо за потенциални рискове. Според тях надпреварата за разработване на AI системи е извън контрол.

Междувременно неотдавнашен доклад на инвестиционната банка Goldman Sachs изчисли, че AI може да замени еквивалента на 300 милиона работни места. И то на пълен работен ден .

По-рано този месец Италия стана първата западна нация, която блокира ChatGPT. Органът за защита на данните в страната се позова на опасения за поверителността.

Китайският технологичен гигант Alibaba ще пусне конкурент ChatGPT

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции