<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=175370" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Китайският т...

Европейският съюз ще разработва общи политики за използването на ChatGPT

14 Април 2023
0 76

Европейския комитет за защита на данните (ЕКЗД) обяви в четвъртък, че е създал работна група, която да обсъжда възможна регулация на употребата на ChatGPT, разкрива “Дневник”.

ЕКЗД реши да създаде специална работна група за насърчаване на сътрудничеството и обмен на информацията. Тя ще обсъжда възможни действия по правоприлагане, извършвани от органите за защита на данните.”, се казва в изявлението. Това е важна първа стъпка към обща политика за определяне на правила за поверителност на изкуствения интелект.

Ходът на ЕКЗД идва след като Италия обяви, че ще ограничи използването на придобилия известност чатбот на компанията OpenAI от съображения за сигурност. Испанските и германски надзорни органи разкриват, че също могат да последват стъпката на италианското правителство. Те ще започнат предварително разследване на потенциални нарушения на данните.

Студент си пише есетата и курсовите работи с чатбот и получава отлични оценки

Европейският съюз ще разработва общи политики за използването на ChatGPT
източник: istockphoto

ChatGPT е езиков модел с изкуствен интелект. Той привлече вниманието на обществеността със способността си да води разговори и да отговаря на широк спектър от въпроси. Програмата се превърна в най-бързо развиващото се потребителско приложение в историята с над 100 млн. активни потребители месечно.

Въпреки това, използването му повдигна въпроси относно потенциални проблеми с безопасността и поверителността на личните данни. Това включва и разпространението на невярна информация.

Различни експерти и бизнес гиганти, както и правителството на САЩ също изразиха загриженост заради все по-бързото въвеждане на ChatGPT и подобни продукти с изкуствен интелект и тяхното влияние върху обществеността.

Анонимен източник от държавен регулатор разкрива, че държавите-членки не се стремят да наказват или създават правила, които ще засегнат компанията собственик на ChatGPT. По-скоро става въпрос за общи политики, които “са прозрачни”.

Европейският съюз ще разработва общи политики за използването на ChatGPT

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции