<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=175413" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Още една евро...

Европейският сателит JUICE успешно се отправи на полет до луните на Юпитер (видео)

14 Април 2023
0 148

Европейската космическа агенция успешно изстреля мисията си към луните на Юпитер, след като се наложи да я отложат заради лошо време, показва “Дневник”.

Проектът носи името Juice, което е абревиатура на Jupiter Icy Moons Explorer (“Изследовател на ледените луни на Юпитер”). Той цели да изпрати салети за осем години до луните на газовия гигант в търсене на вода.

Основният въпрос, който интересува учените е дали луните Ганимед, Калисто и Европа са способни да поддържат живот. Eкип от 2000 души работи по апарата, който е на стойност 1.6 млрд. евро. Той е оборудван с най-големите слънчеви панели, създавани за междупланетарна мисия в историята на човечеството.

JUICE ще търси солени океани и живот на луните на Юпитер (видео)

Европейският сателит JUICE успешно се отправи на полет до луните на Юпитер (видео)
Ракетата-носач. източник: ESA.int

Очаква се сондата да пристигне до Юпитер през 2031 г. и да прелети 31 пъти над спътника Калисто. След това са планирани две прелитания над Европа. Накрая апаратът трябва да навлезе в орбитата на Ганимед и да остане там в продължение на девет месеца.

Мисията ще завърши през 2035-та г., когато сондата ще се разбие в Ганимед. Инструментите ѝ ще изучават атмосферата и магнитното поле и на самия Юпитер.

За някои Juice бележи началото на нова епоха в космическите изследвания, тъй като концентрира търсенето на извънземен живот върху луните на Сатурн и Юпитер, а не върху близките планети като Марс.

Европейският сателит JUICE успешно се отправи на полет до луните на Юпитер (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции