<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=175531" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Китайският т...

Изкуствен интелект ще ни среща с починали приятели и роднини

16 Април 2023
0 650

Изкуствен интелект ще ни среща с починали приятели и роднини. Компютърният учен от Силиконовата долина д-р Пратик Десаи прогнозира, че „съзнанието“ на човешкото същество може да бъде качено на цифрови устройства до края на годината, пише NY Post.

„Започнете редовно да записвате своите родители, по-възрастни и близки“, призова той в петък в Twitter. И допълни: „С достатъчно данни за препис, нов гласов синтез и видео модели има 100% шанс те да живеят с вас завинаги, след като напуснат физическото тяло. Това дори ще бъде възможно до края на годината“.

Необходими са видеоклипове, гласови записи, документи и снимки. Тези компилирани активи ще бъдат качени в AI система, която ще научи колкото може повече за починалия човек. Идеята е потребителите да създадат аватар, наподобяващ техен любим човек, преди той да умре. В известен смисъл той ще остане завинаги жив.

Изкуствен интелект възкреси Стив Джобс за интервю в подкаст (аудио)

На фона на все по-сериозните опасения за нарастващото глобално господство на изкуствения интелект една компания, наречена Somnium Space, предлага базиран на AI режим „живей завинаги“.

“Буквално, ако умра и имам събрани тези данни, децата ми могат да влязат и да проведат разговор с моя аватар, с моите движения, с моя глас. Ще се срещнете с човека“, казва основателят и главен изпълнителен директор Артур Сичов. И допълва: Може би през първите 10 минути, докато говорите с този човек, няма да знаете, че това всъщност е изкуствен интелект. Това е целта”.

Компанията Deepbrain пък е разработила програма, наречена „ Re;memory “, която позволява на потребителите да се разходят в мемориална зала, посветена на починал любим човек. И дори да комуникират с човека „чрез действителен разговор“.

Междувременно подобна странно футуристична технология вече се използва за знаменитости.

Deepfakes използват AI, за да манипулират видеоклипове и да заменят истинската прилика на един човек с невъзможна за откриване имитация, често с тревожен ефект. Платформа създаде  „дигитален близнак“ на Брус Уилис, който е диагностициран с мозъчно разстройство, засягащо способността му да общува.  Това ще позволи на актьора да се появи на големия екран, въпреки оттеглянето му.

Дийпфейкът на актьора от „Умирай трудно“ вече направи своя дебют в реклама през август 2021 г. Семейството на Уилис има последната дума за създаденото по негово подобие и според съобщенията е лицензирало правата да използва лицето му в рекламната кампания.

Други обаче са на обратното мнение и се опасяват от фалшифициране на кадри.

Изкуствен интелект открива рак преди той да се развие

Мнозина все още твърдят, че напредъкът на изкуствения интелект, включително ChatGPT, може да бъде от полза за човечеството. Въпреки това група технически експерти, сред тях и Илон Мъск, настоява за шестмесечна пауза в обучението на усъвършенствани AI модели, като твърди, че системите могат да носят „дълбоки рискове за обществото и човечеството“.

Главният изпълнителен директор на Twitter и Tesla се присъедини към повече от 1000 експерти в  подписването на отворено писмо. То е подготвено от нестопанската организация Future of Life Institute, която се финансира основно от фондацията на милиардера.

Писмото призовава за пауза в цялата индустрия, докато не бъдат разработени и проверени подходящи протоколи за безопасност от независими експерти. Подробно се описват потенциалните рискове, които усъвършенстваният изкуствен интелект може да представлява, ако не бъде поставен под подходящ надзор.

Изкуствен интелект ще ни среща с починали приятели и роднини

Рисковете включват разпространението на „пропаганда и неистина“, загуба на работни места. Развитие на „нечовешки умове, които в крайна сметка биха могли да надминат, надхитрят, остареят и да ни заменят“. Риск има и от „загуба на контрол над нашата цивилизация“.

Изкуствен интелект ще ни среща с починали приятели и роднини

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции