<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=165634" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вижте шокира...

Световните лидери не пожелаха да забранят оръжията с изкуствен интелект

20 Февруари 2023
0 98

Световните лидери не забраниха оръжията с изкуствен интелект. Това стана ясно от специална среща в Хага. Там бяха военните лидери на над 60 държави. Там присъстваха САЩ и Китай, Русия не бе поканена, пише Ройтерс. Информацията цитира Дир.

Вижте шокиращия размер на най-малкия 3D принтер в света (видео)

Световните лидери не забраниха оръжията с изкуствен интелект

Подписалите се ангажираха да разработват и използват военния изкуствен интелект в съответствие с “международните правни задължения и по начин, който не подкопава международната сигурност, стабилност и отчетност“.

Мнения

Израел участва в конференцията, но не подписа изявлението. САЩ и други големи държави не бяха склонни да се съгласят с каквито и да е законови ограничения върху използването на AI. Причината: страх, че това може да ги постави в неизгодно положение спрямо конкурентите.

В предложението на САЩ се казва, че оръжейните системи с изкуствен интелект трябва да включват “подходящи нива на човешка преценка“.

Конференцията идва в момент, когато интересът към AI е на най-високото си ниво благодарение на стартирането на програмата ChatGPT на OpenAI. Армиите на редица държави също имат интерес към изкуствения интелект.

Приложение

Украйна използва система за лицево разпознаване с AI в борбата си срещу Русия. САЩ и други страни са обявили разработката на системи за прицелване, ръководени от изкуствен интелект. Полетът на някои дронове също се командва или оптимизира от алгоритъм със самообучение.

Експерти по правата на човека и академици отбелязват, че изявлението за “отговорна употреба на боен изкуствен интелект” не е правно обвързано. То не успява да отговори и на опасенията за дронове и роботи-убийци, управлявани от AI.

Джесика Дорси, асистент професор по международно право в университета в Утрехт, казва, че предложението на САЩ е твърде слабо.

“Това проправя пътя за държавите да развиват изкуствен интелект за военни цели по всякакъв начин, който сметнат за подходящ, стига да могат да кажат, че е “отговорен”, споделя тя. “Липсва механизмът за принудително изпълнение?”

Изследователи от Харвард предупреждават, че една международна надпревара във въоръжаването с AI може лесно да излезе извън контрол. И да унищожи нашата цивилизация.

Световните лидери не забраниха оръжията с изкуствен интелект

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции