<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=175893" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ПП-ДБ предста...

Депутатите най-после избраха председател на 49-тото Народно Събрание (видео)

19 Април 2023
0 297

На днешното заседание депутатите най-после успяха да изберат председател на Народното събрание. Със 139 гласа “за” и 0 гласа “против” беше избран Росен Желязков, който е издигнат от ГЕРБ-СДС.

Както обикновено заседанието започна с лични нападки и дребни кавги, като беше засегнат и въпроса за морала на депутатите.

По повод на предложения от ПП-ДБ ротационен принцип на председателстване се оформиха два непривични лагера. ПП-ДБ-ГЕРБ-СДС потвърдиха предложението и стигнаха до консенсус за 3-месечна ротация на председателите. По думите на Десислава Атанасова това е жест на добра воля от страна на ГЕРБ. Партията издигна кандидатурата на Росен Желязков.

Депутатите най-после избраха председател на 49-тото Народно Събрание (видео)
Росен Желязков

ГЕРБ и ПП-ДБ в разбирателство: Избраха председателя на парламента (видео)

От другата страна стоят БСП-ИТН-ДПС, които не подкрепят предложението като неконституционно.

Ротационният принцип на 3 месеца е противоконституционен. Това е пореден удар върху авторитета на институцията на Народното Събрание. Конституцията е върховният закон и той трябва да се спазва.”, се изказа Корнелия Нинова.

Въпреки постянните апели за комуникация и диалог между партиите, Нинова беше особено фрустрирана от факта, че ГЕРБ и ПП говорят помежду си.

Тя описа разговорите им като “коалиция на джентълмени с по една ръка” по повод на предишни изказвания на техни депутати, в които те посочват, че по-скоро биха се лишили от крайник, от колкото да подкрепят политическите си опоненти.

“Възраждане” както винаги стоя на самотен остров в опозиция на всичко и потвърдиха своята кандидатура на Петър Петров, като подчертаха, че при избора на председател “става въпрос не за лични качества, а за политическа посока на действие.

Кандидатурата на Петров беше отхвърлена на първо гласуване.

Депутатите най-после избраха председател на 49-тото Народно Събрание

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции