<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=176288" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Фазани, корал...

Митничарски своеволия на ГКПП “Кулата” блокират движението на тирове

21 Април 2023
0 181

Митничарски своеволия на ГКПП “Кулата” блокират движението на тирове.

Камарата на автомобилните превозвачи в България сигнализира за злоупотреба с власт на ГКПП “Кулата”. Поради това се усложнява преминаването на тежкотоварните автомобили, показва “News.bg”.

В сигнала се посочва, че на пункта се спират всички тежкотоварни автомобили, които имат регистрирано нарушение към ТОЛ-системата, докато не се появи водачът, управлявал камиона по време на евентуалното нарушение. Според превозвачите това е самостоятелно решение на служител на Агенция “Митници”.

Досега практиката е да се съставя акт за установяване на административно нарушение на водачите, които се намират в превозните средства към момента на излизането от държавата. Въпреки че и това е незаконосъобразна практика, тя поне не блокира движението по границата.

Митничарски своеволия на ГКПП &#8220;Кулата&#8221; блокират движението на тирове
източник: bulphoto

Камиони със зърно блокираха “Кулата” (видео)

От Камарата посочват, че властите изнудват превозвачите, като създават условия за корупция. Органи с контролни функции изискват заплащането на “компенсаторна такса” в размер на 750 лв. Също така митническите служители проверяват данните от тахографите, което изрично е описано като извън обхвата на техните правомощия.

Освен блокирането на тежкотоварния трафик, превозвачите повдигна и редица въпроси: Как ще бъдат открити водачите, извършили нарушение. Кога и как могат да стигнат до ГКПП “Кулата”. По силата на кой закон, наредба или решение Агенция “Митници” въвежда тези практики. Как държавата ще осигури сухоземния транспорт на стоки при това своеволие и какво е посланието, което с тази практика отправяме към Европа? 

От Камарата предупреждават, че ако този произвол предстои, може да се образува сериозно блокиране на пътищата в страната. Както и отлив на международни компании, които искат да работят с нас.

Митнически своеволия на ГКПП “Кулата” блокират движението на тирове

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции