<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=177371" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Британска ко...

Близо 100 000 са нарушенията на безопасността на труда от началото на 2023 г.

28 Април 2023
0 42

Близо 100 000 са нарушенията на безопасността на труда от началото на 2023 г.

Отчетените такива са общо 95 000. Данните са само за първите четири месеца на годината и са споделени от Изпълнителна агенция “Главна инспекция по труда“.

За сравнение, през миналата година инспекторите по труда са установили 96 402 нарушения, засягащи здравословните и безопасни условия на труд. Това са 50,4% от всички установени нарушения.

За всяко от тях са предприети мерки за отстраняването им, което неминуемо води до подобряване условията на труд и до предотвратяване на трудови инциденти, до които нарушението би могло да доведе, ако не е било отстранено.

Инспекцията по труда обяви кои договори за работа са най-сигурни

Близо 100 000 са нарушенията на безопасността на труда от началото на 2023 г.

Практиката често показва, че работодателят е осигурил необходимата среда за безопасна работа, но работникът неглижира установените правила.

В тези случаи работодателят има право да отстрани от работа работниците, които нарушават изискванията за безопасност. Те също могат да откажат изпълнението на работа, когато възникне сериозна и непосредствена опасност за живота и здравето им.

На 28 април се отбелязва и Международният ден на загиналите при трудови злополуки. През 2022 г. инспекторите по труда са участвали в разследването на 738 бр. инциденти на работното място. Преобладаващата част от причините за станалите злополуки са: притискане, премазване, смачкване, падане от височина, поражения от електрически ток и удар от падащ предмет.

В по-голямата си част трудовите злополуки могат да бъдат предотвратени. Работодателите, допуснали злополуки, полагат усилия да коригират политиката си по отношение на осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, като създават по-добра организация и вземат мерки за повишаване степента на обезопасяване на работните места. Те имат ангажимент да проведат задължителни извънредни инструктажи на база анализите на причините, довели до злополуките, и да оповестят мерките за недопускане на такива случаи.

Близо 100 000 са нарушенията на безопасността на труда от началото на 2023 г.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции