<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=177389" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бойко Борисо...

Когато ГЕРБ се опитва да спаси Гешев от разследване, но КС не поддава

28 Април 2023
0 343

Когато ГЕРБ се опитва да спаси Гешев от разследване, но КС не поддава. Искането бе внесено от служебния кабинет и ПП-ДБ.

Иван Гешев: Ще си довърша мандата и ще дочакам определени хора да влязат в затвора (аудио)

Конституционният съд отхвърли искането на ГЕРБ, за тълкуване на основния закон, свързано с евентуално бъдещо разследване на главния прокурор. Опитът бе с цел спасяване от разследване на Иван Гешев. Това е с цел блокиране във времето на законопроектите за търсене на отговорност на главния прокурор. А те бяха внесени от служебния кабинет и ПП-ДБ, пише СЕГА.

В последния работен ден на миналото 48-мо Народно събрание, цялата парламентарна група на ГЕРБ-СДС сезира КС с искане да тълкува понятието “независимост на съдебната власт”.

Въпросът бе дали освен независимост от другите две власти – законодателна и изпълнителна, понятието e за цялостна независимост между трите органа на съдебната власт – съд, прокуратура и следствие. Искането на ГЕРБ тогава бе разпределено на съдията Филип Димитров.

В това искане ГЕРБ обясни, че предстои парламентът да прави съдебна реформа. Тя ще засегне баланса между трите органа на съдебната власт. “За нас е важно да знаем къде е мястото на следствието в системата на органите на съдебната власт”, написаха депутатите. На практика искането беше свързано с идеята на “Възраждане” главният прокурор да се разследва от шефа на националното следствие.

Когато ГЕРБ се опитва да спаси Гешев от разследване, но КС не поддава

В миналия парламент ГЕРБ, ДПС и БСП подкрепиха проекта на “Възраждане” и той мина на първо четене. 

Служебното правителство и партиите от коалицията ПП – ДБ обаче застъпват виждането, че не следовател, а съдия с ранг на върховен, трябва да разследва обвинител №1. Този механизъм се иска от България и той е обвързан, както с влизане на страната в Шенген, така и за отпускане на милиарди по Плана за възстановяване.

След изборите през април и конституирането на новото 49-то Народно събрание започнаха преговори за законодателна програма между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. От партията на Бойко Борисов заявиха, че ще подкрепят внесения отново законопроект на служебното правителство. Той предвижда не шефът на следствието, а съдия да води разследването на главния прокурор. Позиция, която не бе в синхрон с искането на ГЕРБ до КС. 

С отклоняването на искането КС стеснява възможностите за лавиране, проточване и блокиране на приемането на механизма за разследване на главния прокурор по начина, предложен от ПП ДБ и служебният кабинет.

Когато ГЕРБ се опитва да спаси Гешев от разследване, но КС не поддава

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции