<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=178158" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Влиянието на ...

Дават 210 милиона лева за маркировка – ще бъдат ли присвоени от “пътния картел”?

04 Май 2023
0 169

Дават 210 милиона лева за маркировка – ще бъдат ли присвоени от “пътния картел”? АПИ провежда странна обществена поръчка на фона на действащи договори.

Фирма с руско участие се домогва до обществена поръчка в образованието

Четирикратно по-високи цени, занижени изисквания, странни критерии и (не)очаквано голям интерес на всякакви компании към търга за пътна маркировка за 210 милиона лева. Като договорът е за 4 години от агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ), пише Mediapool.

Въпросът е ще успее ли “пътният картел”, както бившият финансов министър Симеон Дянков наричаше големите компании, да затвори цикъла, като забърше и маркировката. Нещо, което към момента не им е основната дейност и досега не са проявявали особен интерес.

От години поставянето на маркировка не е основен приоритет и тя липсва на десетки пътища. Най-пресният пример е с опита за покушението на главния прокурор Иван Гешев на пътя София – Самоков. От разпространените кадри ясно се вижда, че на пътя няма маркировка.

Сега обаче пътната маркировка някак си изведнъж става приоритет на служебното правителство на президента Румен Радев.

Обществената поръчка, която е разделена на 6 обособени позиции – по една за всеки район, е обявена десетина дни преди извънредните парламентарни избори на 2 април. Индикативната стойност на поръчката е по 35 млн. лв. без ДДС за район за срок от 4 години.

Това става при действащи 5-годишни законни договори по 10.5 млн. лв. без ДДС на район (общо 63 млн. лв.). Четири от тях са сключени в последните дни на мандата на третото правителство на Бойко Борисов през 2021 г. Други два – за Северизточен и Югоизточен район, са подписани в края на май 2020 г., като не е имало обжалване.

Усещайки, че нещата не са в ред, в първия работен ден след изборите – 3 април, УС на АПИ провежда заседание. На него взима решение как да бъдат прекратени предсрочно действащите договори. Най-общо казано, схемата е наливане на още пари, които фирмите нямат капацитета да усвоят. Това обаче гарантира на АПИ, че няма да има обжалване на условията по обществената поръчка, което е факт.

В края на ноември 2022 г. Конституционният съд се произнесе, че договорите са напълно законни. Висшите магистрати обявиха за противоконституционно решението на Народното събрание от 20 април 2022 г. Тогава депутатите решиха предсрочно прекратяване на договорите за пътни ремонти, заради превишаване на стойността по договорите, и изплащане на половината пари.

На фирмите отговарящи за маркировка, знаци и мантинели, трябваше да бъдат платени всички средства съгласно решението на парламента. Тъй като договорите за маркировка не бяха с изчерпан бюджет, както тези за пътните ремонти, те не бяха предсрочно прекратени.

Дават 210 милиона лева за маркировка &#8211; ще бъдат ли присвоени от &#8220;пътния картел&#8221;?
снимка: Bulphoto

Така, въпреки че КС обявява решението на парламента за противоконституционно, АПИ все пак решава да се обоснове с него, за да прекрати договорите предсрочно.

За целта АПИ подписва допълнителни споразумения с фирмите, като добавя “или до изчерпване на финансовия ресурс по договора”. Тези допълнителни споразумения са подписани на 12 и 13 април 2023 г. – дни преди отварянето на офертите.

Тъй като договорите с фирмите са подписани през 2021 г. и тогава почти не им е възлагана работа. АПИ им възлага да свършат всичко за една година – 2022 г., за да могат да изхарчат 10.5 млн. лв. за 5 години. Според публикуваните документи аргументът е, че са направени ремонти на 3000 км пътища през миналата година (отделен е въпросът дали това е така).

Служебното правителство избира една и съща фирма за всеки пътен ремонт

Повечето фирми не успяват да изпълнят петилетката за една година. С изключение на компаниите в един район, коментираха експерти от АПИ пред Mediapool. За 2023 г. отново са планирани ремонти на пътища и с аргумента да не останат без маркировка пътната агенция увеличава стойността на действащите договори с 50%, както е по Закона за обществените поръчки. Така се наливат допълнително общо 31.5 млн. лв. без ДДС, докато финансовият министър Росица Велкова обяснява, че бюджетът е продънен и се очертава дефицит от 6.4% от БВП.

Очевидно заради бързането за обявяването ѝ в поръчката има редица странни изисквания, които будят недоумение.

Като абсурд в тръжните изисквания специалисти по маркировка посочиха “полагане на непрекъсната надлъжна пътна маркировка със спрей термопластик”. Такава технология не съществува, това е измислена от експертите на АПИ технология, твърди специалистът пред Mediapool, който не пожела да бъде цитиран. Той обясни, че има термопластик маркировка, но тя не се полага със спрей.

От кандидатите в поръчката се изисква през последните три години да са положили хоризонтална маркировка на минимум 200 000 кв.м. 15 000 кв. м с акрилатна боя и 185 000 кв. м със студен пластик, пише в тръжната документация.

Това според специалист по маркировка е много странно, защото тези материали вредят на хората и има европейска директива, която ограничава използването. В студения пластик се съдържа карцерогенното вещество метил метакрилат, а една четвърт от акрилната боя са летливи вещества. В същото време термопластик и водна боя нямат тези вредни вещества.

Заради тези причини има съмнения, че големите строителни компании в бранша участват, за да разпределят комисионни. А работата да прехвърлят след това на специализирани фирми. Участието на подизпълнители е допустимо по поръчката.

Другата жълта лампичка е, че начело на дирекция “Обществени поръчки и правно обслужване” в АПИ е върнат Ивайло Иванов, който заемаше този пост по времето на ГЕРБ.

Най-много оферти – четири, е подала варненската “Зебра” в обединение с различни фирми. Компанията е специализирана в пътната сигнализация и пологането на маркировка. В обединение с русенската фирма за бои “Мегахим” е подала оферти за Североизточен район и Северен Централен район. Под името ДЗЗД “Зебра Марк” пък участва за Южен Централен район и Югозападен район заедно със “София Марк” ЕООД.

Дават 210 милиона лева за маркировка &#8211; ще бъдат ли присвоени от &#8220;пътния картел&#8221;?
снимка: Mediapool

Остава да видим как ще бъдат разпределени милионите в следващите месеци.

Дават 210 милиона лева за маркировка – ще бъдат ли присвоени от “пътния картел”??

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции