<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=180070" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Софийската г...

Зарков: Това, че назначаваме охрана на Сарафов не значи, че приемаме или отхвърляме неговите твърдения (видео)

17 Май 2023
0 220

Това, че я назначаваме не означава, че нито приемаме, нито отхвърляме неговите твърдения.” Така се изказа служебният министър на правосъдието Крум Зарков от трибуната на НС, относно основанията и срока на предоставената охрана от Бюрото за защита на магистрати към Министерството на правосъдието на заместник – главния прокурор Борислав Сарафов.

Като правно основание той посочи, че става въпрос за случай на неотложност на застрашени магистрати. Към момента предоставената охрана е безсрочна.

Зарков: Това, че назначаваме охрана на Сарафов не значи, че приемаме или отхвърляме неговите твърдения (видео)

Софийската градска прокуратура заяви, че няма да се поддаде на влияние в разследването на политици и магистрати

Има две хипотези за предоставянето на охрана. Едната е при условия на неотложност, която и аз приложих, след като не само чух изявлението на Борислав Сарафов, директор на Националната следствена служба (НСлС), но и той писмено поиска от нас по съответния ред. Ние не сме сезирани по телевизора“, каза Зарков. Като основание за предоставената услуга Сарафов посочи чл 391 – т.3 ал. 3

По думите му в момента сме изправени пред безпрецедентна ситуация, тъй като обикновено сигнал за заплаха се получава от административния ръководител на магистрата. В случая обаче заплахата идва именно от въпросния ръководител.

Относно стопанисването на тъй наречената “Къща на регентите”, Сарафов посочи, че няма отношение към този въпрос.

През 2016 г. са направени промени в закона за съдебната власт, които прехвърлят управлението на имуществото от министъра на правосъдието към Висшия съдебен Съвет. От 2017 г. ВСС решава стопанисването на серия имоти, измежду които и въпросният комплекс, да се възложи на административни ръководители. На ръководителите на Върховния административен съд и на главния прокурор.“, разясни правосъдния министър.

Какво се е случвало и как е стопанисван този имот, дали има някакви проблеми, аз не мога да ви кажа. Други органи са сезирани относно това.“, допълни той.

Зарков: Това, че сме назначили охрана на Сарафов, не значи, че приемаме или отхвърляме неговите твърдения (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции