<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=181478" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Партията на Б...

ГЕРБ и ДПС удариха съдийската независимост

25 Май 2023
0 224

ГЕРБ и ДПС удариха съдийската независимост, пише Дневник. Ключов текст от проекта на Министерски съвет, който не мина благодарение на гласовете “въздържал се” на ГЕРБ и ДПС, беше този предвиждащ т.нар. “двойно мнозинство” в Пленума на съвета, с което да се избират и освобождават председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС). Това стана на заседание на Правната комисия в парламента.

Идеята за намаляването от 17 на 13 гласа за вземане на решения във ВСС бе придружено в проекта на екипа на служебния министър Крум Зарков с изискване при назначаване и освобождаване на председателите на ВКС и ВАС да има т.нар. двойно мнозинство на съдии избрани от съдии, за разлика от процедурата за главния прокурор.

Предложението бе отхвърлено.

Мотивите – Конституцията е приравнила трите върховни длъжности, според Радомир Чолаков от ГЕРБ. Без промяна на основния закон пък било безсмислено да се прави такава поправка, според Хамид Хамид от ДПС.

Така се задълбочава порочната схема на приравняването на съда и прокуратурата и съответно на ръководителите на върховните съдилища и главния прокурор, срещу което многократно е реагирала и Венецианската комисия“, заяви пред Дневник депутатът от “Продължаваме промяната – Демократична България” Атанас Славов.

ГЕРБ и ДПС удариха съдийската независимост
Снимки: БулФото

Промените в Закона за съдебната власт, приети с гласовете на депутатите от ГЕРБ и ДПС, предвиждат отпадане на изискването председателите на ВКС и ВАС да се назначават и освобождават само с решения на Пленума на съдебния съвет, взето с мнозинство от представители на съдийската квота.

Изменението беше гласувано заедно с намаляването на минималния брой гласове за назначаване и освобождаване на тримата големи в съдебната власт. Това са главният прокурор и председателите на върховните съдилища. В момента необходимият брой е 17. След приемане на промените вече ще са необходими само 13 гласа.

Правната комисия прие механизма за разследване на главния прокурор

По-рано в четвъртък Правната комисия прие почти без никакъв дебат на второ четене механизма за разследване на главния прокурор. Това стана с гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, които доскоро твърдяха, че подобен механизъм би бил противоконституционен.

Проектът на Министерски съвет за промени в Наказателно процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт предвижда сигналите срещу главния прокурор или негов заместник да се изпращат на председателя на Наказателната колегия на Върховния касационен съд. Той ще решава по кои от тях да започне разследване. От списък на наказателни съдии с ранг на върховни на случаен принцип ще се тегли един съдия. Магистратът ще стане прокурор по разследването на главния прокурор. На тази позиция няма да може да бъде повече от две години. Ако разследването продължи по-дълго, ще бъде назначен друг.

ГЕРБ и ДПС удариха съдийската независимост

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции