<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=182187" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ето как Кирил...

Ловната дружинка на Борисов все пак ще бъде разследвана от прокуратурата

31 Май 2023
0 313

Ловната дружинка на Борисов все пак ще бъде разследвана от прокуратурата, съобщава “Сега“.

Медията посочва, че държавното обвинение е възобновило разследването за пране на пари срещу един най-близките хора на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Това е бившият шеф в Североизточното държавно предприятие Бейзат Яхя.

Прокуратурата поиска имунитета на Бойко Борисов

Апелативната прокуратура във Варна съобщи, че досъдебното производство е възложено под надзора на Окръжна прокуратура – Варна. 

Миналата година полицията извърши претърсвания в имоти на бившия шеф в горското в Шумен Бейзат Яхя. Тогава бяха открити 14 ловни пушки, пистолет, ловни трофеи – меча кожа, еленови рога. Както и документи за продажба на държавни имоти, за които се предполага, че са закупени от подставени лица. В имот в с. Осеновец пък бяха намерени около 3800 бутилки алкохол, които са били заводско запечатани, но без акциз и бандероли. 

Впоследствие обаче разследването за пране на пари срещу Бейзат Яхя делото премина през редица перипетии. Първоначално наблюдаващ прокурор беше Виолета Радева от Окръжната прокуратура във Варна. Тя бе събрала над 30 тома документи за емблематичния политик от Делиормана. Но изненадващо след това е откомандирована и е по делото е определен втори наблюдаващ прокурор, който е поискал материалите да бъдат върнати обратно в Шумен.

Досъдебното производство претърпя и трети обрат. Това се случи, след като по лично разпореждане на главния прокурор Иван Гешев то бе изпратено в Националната следствена служба.

Ловната дружинка на Борисов все пак ще бъде разследвана от прокуратурата

За евентуални злоупотреби в любимото на Борисов ловно стопанство “Сега” писа още през 2020 г. Тогава Североизточното държавно предприятие, под чиято шапка е “Паламара” обяви търг за продажба поземлен имот от 11 960 кв. м площ, от които 842 кв. м са застроени, в шуменското село Венец. Големият парцел със сградите в сърцето на Лудогорието беше оценен на едва 81 300 лв.

Само че се оказа, че лицензираният оценител изобщо не е случаен човек, а е свързан с тогавашния председател на Управителния съвет на горското Бейзат Яхя. И двамата са управители в сдружението “Ловно-рибарско дружество “Паламара”. В организацията е и синът на Яхя – Илтер Бейзатов Садъков, който е депутат от ГЕРБ в последните три парламента. Освен това той е изпълнявал длъжността зам.-директор на стопанство “Паламара”.

Ловната дружинка на Борисов все пак ще бъде разследвана от прокуратурата

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции