<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=182664" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Решетников п...

ЕС иска да въведе “дискриминационни” закони за шофьорите – някои страни недоволстват

02 Юни 2023
0 202

ЕС иска да въведе “дискриминационни” закони за шофьорите – някои страни недоволстват. Германия и Австрия не са съгласни с предложението на Европейската комисия водачите на автомобили на възраст над 70 години да бъдат задължени да подновяват шофьорската си книжка на всеки пет години, предаде “Дневник”.

ЕК предложи няколко актуализации на директивата на ЕС за шофьорските книжки. Целта е да се намалят тежките пътнотранспортни произшествия. Комисията само дава рамка за правила. От своя страна, държавите от ЕС могат трябва да ги използват спрямо своите национални изисквания за шофьорските книжки.

Брюксел предложи и да се включи минимално изискване за медицинска самооценка. Това да важи за всеки, който кандидатства за нова шофьорска книжка или за подновяване на съществуваща.

ЕС иска да въведе &#8220;дискриминационни&#8221; закони за шофьорите &#8211; някои страни недоволстват
Снимка: Pixabay

Хванаха 70-годишен пиян шофьор без книжка в центъра на София

Специална разпоредба изисква шофьорите над 70 години да подновяват по-често книжката си. В някои страни все още няма медицински преглед, свързан с получаването на шофьорска книжка. Докато в други вече има задължителни прегледи, извършвани от общопрактикуващи лекари.

Противопоставяне

Предложението обаче срещна сериозни критики сред министрите на транспорта на страните от ЕС. Те или го смятат за ненужно бреме за възрастните граждани, или в страни, които вече имат задължителни медицински прегледи, не искат стандартите им да бъдат понижени.

“Ние сме много критични към предложението здравните прегледи да станат задължителни от 70-годишна възраст”. Това каза германският министър на транспорта Фолкер Висинг пред журналисти преди срещата на министрите на транспорта на ЕС на 1 юни. “Не виждаме причина за това и ще изясним нашата силна негативна позиция тук”, добави той.

Подобни опасения бяха изразени от австрийския министър на мобилността Леонор Гевеслер. Тя предупреди за “дискриминация срещу възрастните хора”.

“Австрия смята, че не можем да се съгласим с ограничаването на валидността на свидетелствата до определена възраст. Това би намалило мобилността на тези хора и няма да доведе до статистически значимо намаляване на произшествията”. Категорична е Гевеслер.

Против сме и медицинските прегледи

Други държави членки, които вече имат по-строги медицински тестове за потенциални шофьори, се противопоставиха на идеята за медицинска самооценка. Опасенията им са, че това ще доведе до отслабване на съществуващите правила.

“От съществено значение е способността за шофиране да бъде внимателно оценена от лекар в случай на заболяване и когато достигнете определена възраст”. Това каза чешкият министър на транспорта Мартин Купка.

“Загрижени сме, че самооценката няма да ни помогне да постигнем “Визия нула”. Тъй като индивидуалната, а не професионалната преценка на отговорните експерти ще се базира само на субективна оценка”, добави той.

Така наречената “Визия нула” в ЕС има за цел да намали до нула броя на смъртоносните пътнотранспортни произшествия или тези, водещи до тежки наранявания, до 2050 г.

Зад волана на 92 години, без книжка, без номера и след употреба на алкохол (видео)

Еврокомисарят по транспорта Адина Вълян отговори, че тези, които вече са избрали професионални медицински прегледи при издаване или подновяване на шофьорски книжки, могат да продължат да ги извършват.

Нови правила и за 17-годишните също срещат отпор

ЕК също така предложи система от дигитални шофьорски книжки. Вместо да получават физическа карта, шофьорите ще получават книжката си по телефона. Това ще става с т.нар. нов “дигитален портфейл” на ЕС. Той в момента се обсъжда между страните членки и Европейския парламент. Тези, които предпочитат физическата версия, ще имат възможност да получат карта.

ЕС иска да въведе &#8220;дискриминационни&#8221; закони за шофьорите &#8211; някои страни недоволстват
Снимка: Pixabay

За младите шофьори също има предложения. Такова е задължителният “изпитателен период” от две години. През него младите водачи ще бъдат обект на правило за нулева толерантност към шофиране в нетрезво състояние, независимо от националните правила.

Предложението предвижда въвеждането в целия ЕС на схема, наречена “придружено шофиране”, при която 17-годишните могат да получат шофьорска книжка, но ще трябва да шофират, придружени от възрастен на пътническата седалка.

“Такава система вече съществува за свидетелства за категория В в някои държави членки като Германия и Австрия и има много положително въздействие върху пътната безопасност”, каза Вълян.

ЕС иска да въведе “дискриминационни” закони за шофьорите – някои страни недоволстват

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции