<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=183338" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Русия не може...

На Съвета за сигурност Украйна и Русия се обвиниха взаимно за взрива в Каховка (видео)

07 Юни 2023
0 139

На извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН Украйна и Русия се обвиниха взаимно за разрушаването на язовирната стена на Каховската водноелектрическа централа, показва NOVA.

Заседанието беше свикано по искане както на Русия, така и на Украйна. То е в следствие на чудовищните наводнения в редица населени места надолу по течението на река Днепър, причинени от разрушаването на язовирната стена. В риск са над 40 хиляди души, намиращи се в райони под контрола и на двете държави.

Това е терористичен акт срещу украинска критична инфраструктура. Той има за цел да причини колкото се може повече цивилни жертви и колкото е възможно повече разрушения. Прибягвайки до тактиката на изгорената земя или в този случай до тактиката на наводнената земя, руските окупатори на практика признават, че превзетата територия не им принадлежи и те не могат да държат тези земи. Русия контролира язовира и цялата водноелектрическа централа Каховка повече от година. Физически е невъзможно да го взривите по някакъв начин отвън чрез обстрел. Миниран е от руските окупатори и са го взривили.”, заяви Сергий Кислица, постоянен представител на Украйна в ООН.

На Съвета за сигурност Украйна и Русия се обвиниха взаимно за взрива в Каховка (видео)
Сергий Кислица

Съединените щати от своя страна заявиха, че “не са сигурни” кой е отговорен за взрива. Те подчертаха, че няма логика украинските власти да причинят подобна трагедия на собствения си народ.

Русия не може да блокира членството на Украйна в НАТО, смята Столтенберг

В същото време ръководителят на обществената организация “Зелен лист” Владислав Балински обяви, че “последиците от руската терористична атака ще имат глобален екологичен характер върху Черноморския регион“.

По думите му взривът на Каховската електроцентрала ще засегне България, Турция и Румъния. Ще трябва да се оцени мащабът и последствията от замърсяването на Черно море, въздействието върху организмите и здравето на хората.

На Съвета за сигурност Украйна и Русия се обвиниха взаимно за взрива в Каховка (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции