<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=183422" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Везенков в ра...

Ето кой ще се подпише върху българската евробанкнота

07 Юни 2023
0 583

Ето кой ще се подпише върху българската евробанкнота – Кристин Лагард. Това се очаква да се случи през 2024 година или най-късно – 2025.

Костадинов твърди, че ще има референдум за българския лев

Всяка евробанкнота носи подписа на някой от президентите на Европейската централна банка (ЕЦБ). Подписът не е защитен елемент, но не и просто елемент от дизайна. Той представлява ЕЦБ и символизира стойността на евробанкнотите като парична база. Това написа bTV.

Подписът е символ на доверие, отговорност и приемственост. При смяната на всеки президент на ЕЦБ, той поема и отговорността да постави подписа си на всяка нова купюра евробанкноти. В момента тази възможност е в ръцете на Кристин Лагард.

Ето кой ще се подпише върху българската евробанкнота
снимка: Unsplash

Но за да се случи това, ЕЦБ събира няколко мостри от подписа на президента и избира най-добрия вариант. След това процесът по печат на банкнотите започва. Акредитираната печатница използва подписа, за да създаде печатни плаки, които печатат евробанкнотите с новия подпис. Но банкнотите с подпис на предходните председатели остават в обръщение и също са законно платежно средство.

До момента подписите си са оставили Вилем Ф. Дуйзенберг, Жан-Клод Трише, Марио Драги и Кристин Лагард. Съответно първия, втория, третия и четвъртия президент на Европейската централна банка. Всички тези банкноти са еднакво валидни.

Европейският съвет назначава Кристин Лагард за президент на ЕЦБ през 2019г. Тя е за мандат от 8 години, без възможност за подновяване. Това означава, че тя ще поеме длъжността до 2027 г.

За момента България преговаря да влезе в еврозоната през 2024г. или най-късно през 2025г. Така че ако Кристин Лагард все още е президент на ЕЦБ, то тя ще постави подписа си върху българското евро.

Ето кой ще се подпише върху българската евробанкнота

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции