<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=182737" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ЕС иска да въ...

Паркингът за ТИР-ове преди Дунав мост вече работи – система ще определя реда

02 Юни 2023
0 128

Паркингът за ТИР-ове преди Дунав мост вече работи – система ще определя реда. Това обяви кметът на Русе Пенчо Милков в пост във Facebook.

Той сподели, че “първите тирове вече изчакват реда си на големия паркинг, който бе изграден върху общински имот”.

Паркингът може да побере около 700 тежкотоварни автомобила. Целта му е да облекчи досегашните километрични опашки от тирове, които изчакваха да преминат мостовото съоръжение по бул. „България“ и по пътя от Русе до Мартен.

Паркингът за ТИР-ове преди Дунав мост вече работи &#8211; система ще определя реда
Пресфото БТА снимка: Бисер Тодоров (ПБ)

Често движението там беше блокирано, заради изпреварване от камионите на другите чакащи возила, чиито шофьори правят паузи и спят. Това предизвикваше недоволството на жителите на Русе и градчето Мартен, повечето от които пътуват ежедневно за работа. Неведнъж те излизаха на протест и блокираха пътя Русе-Силистра. Техните искания бяха да се реши проблемът, който в последните няколко години се изостри особено.

Модерната система

Теренът от 163 декара е разположен край бул. „България“, преди кръговото на Дунав мост. Той вече е изграден и се ползва, но предстои да заработи системата за връзка с граничния пункт, която ще известява с табла и пейджъри шофьорите кога е часът, в който трябва да преминат през граничния пункт.

Така те ще могат да си преценяват задължителните почивки и времето за транзит. Това ще облекчи и тях, и жителите на града, на които няма да пречат, паркирали в платното на булеварда и пътя за Мартен.

Удобства

На паркинга има две сгради с много тоалетни и бани, които шофьорите могат да използват. Изгражда се и заведение за хранене. По думите на кмета на Русе таксата за престой на камион на паркинга е 11 лева без ДДС за българските фирми, сключили договор с фирмата, която построи паркинга със свои средства върху общинска земя и ще управлява съоръжението. За чуждестранните превозвачи таксата ще е по-висока.

Влизането на камиони в паркинга не е задължително, а доброволно. Забранен е обаче престоят на булеварда. Камионите могат да изчакват и на всяко друго разрешено за престой място. Но на булеварда не трябва да има вече камиони. Не трябва да има забавяне на трафика от превозни средства към работните места, към дома на хората. Шофьорите на камиони ще трябва да се съобразят с реда, който Русе е създал”, заяви Милков, цитиран от БТА.

Паркингът за ТИР-ове преди Дунав мост вече работи &#8211; система ще определя реда
На снимката: кметът Пенчо Милков. Снимка: Бисер Тодоров/БТА (ЕК)

Ако в определени ситуации паркингът не успее да побере камионите, те ще изчакват в участък от международния булевард “България”.

Откриха половин милион лева в камион на „Дунав мост” (видео)

Близо до този паркинг в момента се изгражда втори такъв. Той ще е разположен върху 45 декара и ще бъде с капацитет 75 камиона. Според подписан анекс към договора в началото на май това ще струва 2.959 млн. лв. с ДДС. Съоръжението трябва да е готово до 31 декември 2023 г., след което община Русе да поеме управлението му.

Паркингът за ТИР-ове преди Дунав мост вече работи – система ще определя реда

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции