<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=183791" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Полицейско к...

Затварят до края на годината отсечка от главния път Ботевград-Видин

09 Юни 2023
0 385

Затварят до края на годината отсечка от главния път Ботевград-Видин, съобщиха от Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ).

10 юни е датата, на която ще затворят пътя между Мездра и Лютидол. Той е част от главния път между Ботевград и Видин. Това ще важи до края на годината.

Затварят до края на годината отсечка от главния път Ботевград-Видин

Затварянето на участъка се налагало заради разширението на първокласния път. От АПИ обясняват, че в района щял да се използва голям брой строителна механизация и тежки самосвали. Което щяло да създаде предпоставки за инциденти при натоварения трафик в този участък.

От агенцията допълват, че ще се извърши разширяване на трасето до четирилентово с разделителна ивица, ще се изградят и обходни трасета, с които транзитният трафик да се изведе от населените места, ще бъдат построени и необходимите съоръжения. На места ще се извършват взривни работи, ще се оформят и обрушват откоси, ще се положат мрежи по откосите и други строителни работи.

За периода на затваряне са определени обходните маршрути за превозните средства, които са в зависимост от теглото им. Тези до 3.5 т ще преминават през Паволче – Челопек – Лютиброд – Елисейна – Своге – Софийски околовръстен път и обратно.

За превозните средства над 3.5 т са предвидени следните обходни маршрути:

  • Крапчене – Криводол – Борован – Бяла Слатина – Кнежа – Долни Дъбник – Червен бряг – Луковит – Златна Панега – АМ “Хемус” и обратно;
  • Враца – Борован – Бяла Слатина – Кнежа – Долни Дъбник – Червен бряг – Луковит – Златна Панега – АМ “Хемус” и обратно.
Затварят до края на годината отсечка от главния път Ботевград-Видин
Пресфото-БТА снимка: Цветомир Петров (ПК)

Шофьорите на превозни средства над 3.5 т могат да използват и други обходни маршрути:

в посока София през прохода “Петрохан” – до въвеждане на зимното поддържане на пътя;

в посока Монтана: по АМ “Хемус” – Ябланица – Златна Панега – Батулци – Роман – Долна Бешовица – Горна Бешовица – Кален – Горна Кремена – Долна Кремена – Мездра – Монтана.

Уникална държава: България се глоби сама заради незаконно строителство на АМ “Хемус”

Местните чакат повече от 20 години за разширението на пътя Мездра-Ботевград. Работата по него започна октомври 2019 г., след като месец преди това последното правителство на Борисов отпусна 420 млн. лв. от държавния бюджет.

С цел по-бързото изграждане, участъкът бе разделен на два лота – с дължина от 19.3 км (лот 1) и 13.4 км (лот 2), като строителстовото се извършва от различни строителни консорциуми. За този Великден 7.5-километрова отсечка от пътя при ботевградското село Новачене беше пусната за движение.

Според първоначалния план цялото трасе до Видин трябваше да скоростен път до края на 2021 г. Заради политически проблеми обаче за известен период финансирането на проектите бе спряно.

Затварят до края на годината отсечка от главния път Ботевград-Видин

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции