<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=186058" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Изобретиха а...

Откриха най-старата книга на света (видео и снимки)

23 Юни 2023
0 218

Откриха най-старата книга на света.

Малка част от тетрадка, подвързана в Египет преди почти 2300 години, може да е най-старият запазен фрагмент от книга, откриван някога, твърдят експерти.

McLaren дърпа покривка от маса без да счупи посудата (видео)

Откриха най-старата книга на света (видео и снимки)

Въпросният папирус е открит през 1902 г. в некропола Ел-Хиба и в момента се съхранява в университета в Грац, Австрия.

Фрагментът датира от около 260 г. пр.н.е. и е с размери 15 на 25 см, съобщи The Times.

Откриха най-старата книга на света (видео и снимки)

Подробности

Експертите предполагат, че някога той е бил зашит във формат, известен като “кодекс”. И в някакъв момент е бил превърнат в картонаж. Това е материал, подобен на папие-маше, използван за затваряне на мумии, се казва още в доклада.

Експертите смятат, че кодексите са се появили за първи път в зората на Римската империя през I в. пр.н.е. А за най-старите известни образци се смята, че датират от 150-250 г. от н.е. и се съхраняват в Британската библиотека и в музея “Честър Бийти” в Дъблин.

Драсканиците върху парчето папирус от Ел-Хиба изглежда са изчисления за данъци върху бирата и петрола, написани на древногръцки език.

Коментар

“Откритието беше истински късмет”, казва Тереза Замит Лупи, консерватор, специализирана в антични писмени материали.

“Първо видях парче конец, а след това осъзнах, че има формата на книга. Видях централната гънка, дупките (за подвързване с конец) и текста, написан в ясно очертани полета на папируса”, добави тя.

Ерих Ренхарт, съдиректор на специалните колекции на библиотеката на университета в Грац, заяви, че папирусът “Ел-Хиба” може да доведе до подобни, а може би и по-стари открития, след като експертите вече знаят как да забелязват подобни характеристики в други документи.

“Не е изключено да има и други подобни фрагменти от кодекси в други колекции; досега не е имало систематично търсене за тях”, каза той. “Папирусът е бил сравнително евтин материал за писане, така че са се запазили големи количества от тези фрагменти”.

Източник: сп. “Обекти” по материали на The Times

Откриха най-старата книга на света (видео и снимки)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции