<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=186518" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Грък отиде да...

Продължава борбата за Боянското блато – жив щит срещу багерите (видео)

27 Юни 2023
0 151

Продължава борбата за Боянското блато – граждани образуваха жив щит срещу багерите, показва NOVA. Екозащитници, които имат за своя кауза спасяването на екосистемата, припомнят, че близо година и половина върви процедурата по обявяването на „Боянското блато” за защитена територия заради неговите обитатели от защитени биологични видове.

Докато предстои това да се случи обаче на мястото може да изникне строеж и то напълно законен.

Представителите на комитета за защита на „Боянското блато” са категорични, че няма да отстъпят от намеренията си.

„Това, което бяха замислили, щеше да наводни половин София. Бяха замислили това блато, чиято площ е 7 декара, ако вземем средна дълбочина 1 метър, които щяха да бъдат пуснати по канализацията на град София”, заяви Веселин Тончев. „Щеше да се унищожи екосистемата, за да се строи – едноетажни, едноредови къщи, това ще се прави”, заяви Тончев.

„Районната администрация е извършила всички дейности със Столична община за обявяване на обекта за воден. Имаме писмо от Басейнова дирекция, че е започнала процедура по обявяването. Кога ще стане – въпросът е към тях”, заяви инж. Теодор Петков, кмет на столичният район „Витоша”.

„Констатирано е, че вчерашните дейности са незаконни и ще бъдат съставени актове”, каза още кметът.

Продължава борбата за Боянското блато &#8211; жив щит срещу багерите (видео)

Тема с продължение

Още преди година ние от “Господарите” ви разказахме за случващото се в Боянското блато. Тогава жители на района и природозащитници протестираха с настояване зоната да остане без строителство. Те подчертаха, че там живеят стотици видове, защитени по Натура 2000.

Строителство в блато заплашва от унищожаване стотици животни, защитени по Натура 2000 (РЕПОРТАЖ)

Тогава репортерът ни Виктория Симеонова влезе в сблъсък с инвеститора Иван Дончев. Той твърди, че това не е блато, а “септична яма”. Съответно вярва, че няма проблем да строи каквото реши на терена, който е получил по наследство.

Продължава борбата за Боянското блато – жив щит срещу багерите

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции