<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=184637" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ромски бисер...

Частни детски ясли без лиценз манипулират точките за класиране (РЕПОРТАЖ)

14 Юни 2023
4 5637

Частни детски ясли без лиценз манипулират точките за класиране – за това сигнализира баща на неприето дете пред репортера ни Виктория Симеонова. Оказва се, че в столицата има регистрирани едва 20 частни детски заведения. Останалите по различни причини не попадат в регистрите на Столична община. Но това не пречи част от тях да носят точки при класиране, защото родителите сключват договори с основните филиали, а не с тези, които в действителност децата посещават.

Не е ясно каква е причината за липсата на лиценз на толкова детски градини и ясли. Вероятно те не успяват да изпълнят критериите на здравната инспекция, но не означава ли това, че отглеждат деца в нездравословна среда?

Интересен е и моментът с класиранията за детски градини. По принцип частните ясли носят допълнителна точка, както и възможност за получаване на компенсация за неприети в общинските заведения деца. По документи децата, посещаващи частни ясли, са десетки пъти по-малко от действителните, защото лицензираните филиали разполагат с ограничен брой места. Но подписвайки договор с основните, броят на децата, получаващи бонус точки, се качва многократно, което прави невъзможно влизането за много деца, които са били в частни заведения без лиценз и без регистрация към друг филиал.

Частни детски ясли без лиценз манипулират точките за класиране (РЕПОРТАЖ)

Неизпълнените обещания на Фандъкова отново извадиха на протест родители на неприети в детски градини деца (РЕПОРТАЖ)

Проблемът с местата

Припомняме, че за поредна година близо 10 000 деца останаха извън детските градини и ясли. Тази статистика идва на фона на по-малък брой кандидатстващи като цяло. Но и на години обещания от страна на кмета Йорданка Фандъкова за разкриване на места за всички деца. Поредното класиране мотивира поредните родители да протестират пред Столична община.

Дали обаче проблемът с местата ще се реши някога? Защо се допуска детски заведения без лиценз да носят точки? И какво се случва във филиалите без лиценз? Отговорите на тези въпроси ще потърсим от отговорните институции.

Частни детски ясли без лиценз манипулират точките за класиране

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Стоян

    18 Юни 2023

    Детето ми е пето поколение софиянец.

Покажи всички Скрий

Реакции