<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=128634" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Да помогнем н...

Строителство в блато заплашва от унищожаване стотици животни, защитени по Натура 2000 (РЕПОРТАЖ)

10 Май 2022
0 13901

Строителство в блато заплашва от унищожаване стотици животни, защитени по Натура 2000 – за това сигнализираха наши зрители пред репортера ни Виктория Симеонова и оператора Йохан Вирт.

Сигналът

В края на април жители на столичния квартал “Бояна” виждат, че в Боянското блато влизат тежки машини, които го засипват със земна маса. Оказва се, че след редица промени в градоустройствения план водният обект е станал частна собственост. Това обаче е в разрез със закона за водите, според който водните обекти са изключителна държавна собственост.

Районът се явява местообитание на над 100 вида птици, на редица защитени видове животни, включени в Приложение № 3 на Закона за биологичното разнообразие. С извършване на установените дейности се създават предпоставки за унищожаване на местообитанията на защитени видове.

Местността „Боянско блато“ е единствената останала влажна зона в града, а снощи на мястото се проведе и протест. Хората в района са твърдо решени да го запазят.

Строителство в блато заплашва от унищожаване стотици животни, защитени по Натура 2000

Геолози, юристи и еколози са обединени зад тезата, че случващото се не трябва да продължава, а блатото трябва да остане зона за отдих.

Позицията на собствениците за блатото

На място сред протестиращите дойде Иван Дончев – един от собствениците на земята. Той потвърди инвестиционните си намерения за зоната. Първоначално се съгласи, че това е блато, след това промени тезата си – мястото било “септична яма”. С тази реплика предизвика бурна реакция от протестиращите.

На място беше и Доброслав Асенов – експерт от район “Витоша”. Той обясни, че собствениците нямат разрешително за насипване на терена, за което от общината са сигнализирали на РИОСВ и МОСВ. Все още се очаква и съдебно решение по случая, с което хората се надяват строителството в района да бъде спряно.

Ние ще потърсим Министерството на околната среда и водите и се надяваме локацията на инвестиционните намерения да бъде променена, а блатото – опазено. Дотогава очакваме сигналите ви за всякакви злоупотреби, измами и корупция на gospodari.com и на телефон *3333.

Строителство в блато заплашва от унищожаване стотици животни, защитени по Натура 2000

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции