<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=190928" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Адвокат заве...

Щастлива развръзка за самотната майка, която общината се опитваше да остави на пътя (РЕПОРТАЖ)

25 Юли 2023
1 5281

Щастлива развръзка за самотната майка, която общината се опитваше да остави на пътя. Най-после казусът с общинското жилище, в което тя живее от години се реши. Как? Разберете от репортажа на Виктория Симеонова, в който тя отново се среща с потърпевшата Велислава Савчева.

Сигналът

През 2020 година вторият баща на Велислава Савчева, който заедно с майка ѝ, нея и двете ѝ деца е живял в общинско жилище, умира. В настанителната заповед са включени единствено той и синът му. Ето защо още тогава Савчева подава молба за картотека. Въпреки законовия срок от 2 месеца за отговор, такъв тя не получава в продължение на 2 години. Междувременно обаче получава писмо, че трябва да напусне жилището.

Гонят майка на две деца от общинско жилище след 2 години административни неуредици (РЕПОРТАЖ)

Гонят майка на две деца от общинско жилище след 2 години административни неуредици (РЕПОРТАЖ)

Това я мотивира да подаде жалби до Министерски съвет, Столична община, Президентството, Омбудсмана и Прокуратурата. Решава и да съди общината в Административния съд.

Съдът се произнася, че Савчева трябва да получи картотека, а общината е извършила нарушение, като не ѝ е отговорила в законоустановения срок. Въпреки това, от общината продължават да ѝ изпращат писма, с които да настояват за освобождаването на жилището. Това я кара да мисли, че се касае за корупция в особено грозен вид.

Позицията на кмета на район “Надежда

Потърсихме кмета на района инж. Димитър Димов. Той през цялото време на разговора ни твърдеше, че Велислава Савчева е незаконно в жилището. В същото време се оправда, че пандемията е виновна за неъставянето на комисия по картотекиране навреме. Така и не отговори на въпроса защо не изпълнява решенията на Административния съд и на Върховния административен съд по случая. И обеща да изпълни следващото съдебно решение, което е в ход – въпреки че до момента не изпълнява първите две.

Развитието

Вместо да изпълни обещанието си кметът на район “Надежда” опита да изпрати обърналата се към нас в приют за бездомни. Изпрати ѝ и няколко заповеди за принудително освобождаване на жилището. Но тя не се отказа, а записа със скрита камера разговорите си със служители на “Социално подпомагане”.

Вместо да изпълни поредно съдебно решение район “Надежда” изпраща майка в приют за бездомни (РЕПОРТАЖ)

След като Върховният административен съд отново потвърди, че община “Надежда” извършва нарушение, отказвайки да картотекира Савчева, майка ѝ и двете деца, жената подаде нова молба да кмета с надежда този път да изпълни ангажимента си. По чудо и след години ходене по мъките, най-после настанителната заповед за Велислава и семейството ѝ е факт. А тя е благодарна както на адвоката си, така и на нас, екипа на “Господарите”, че не се отказахме в опита си да ѝ помогнем.

Ако мислите, че можем да помогнем и на вас, сигнализирайте ни на gospodari.com.

Щастлива развръзка за самотната майка, която общината се опитваше да остави на пътя

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции