<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=134404" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Още кадри пок...

Вместо да изпълни поредно съдебно решение район “Надежда” изпраща майка в приют за бездомни (РЕПОРТАЖ)

20 Юни 2022
0 4261

Вместо да изпълни поредно съдебно решение район “Надежда” изпраща майка в приют за бездомни – това сподели Велислава Савчева, която преди месец се обърна към нас. Повече за развитието по темата вижте в материала на репортера ни Виктория Симеонова и оператора Йохан Вирт.

Гонят майка на две деца от общинско жилище след 2 години административни неуредици (РЕПОРТАЖ)

Сигналът

През 2020 година вторият баща на Велислава Савчева, който заедно с майка ѝ, нея и двете ѝ деца е живял в общинско жилище, умира. В настанителната заповед са включени единствено той и синът му. Ето защо още тогава Савчева подава молба за картотека. Въпреки законовия срок от 2 месеца за отговор, такъв тя не получава в продължение на 2 години. Междувременно обаче получава писмо, че трябва да напусне жилището.

Вместо да изпълни поредно съдебно решение район "Надежда" изпраща майка в приют за бездомни

Това я мотивира да подаде жалби до Министерски съвет, Столична община, Президентството, Омбудсмана и Прокуратурата. Решава и да съди общината в Административния съд.

Съдът се произнася, че Савчева трябва да получи картотека, а общината е извършила нарушение, като не ѝ е отговорила в законоустановения срок. Въпреки това, от общината продължават да ѝ изпращат писма, с които да настояват за освобождаването на жилището. Това я кара да мисли, че се касае за корупция в особено грозен вид.

Позицията на кмета на район “Надежда

Потърсихме кмета на района инж. Димитър Димов. Той през цялото време на разговора ни твърдеше, че Велислава Савчева е незаконно в жилището. В същото време се оправда, че пандемията е виновна за неъставянето на комисия по картотекиране навреме. Така и не отговори на въпроса защо не изпълнява решенията на Административния съд и на Върховния административен съд по случая. И обеща да изпълни следващото съдебно решение, което е в ход – въпреки че до момента не изпълнява първите две.

Развитието

След нашата намеса Велислава Савчева получава покана от дирекция “Социално подпомагане” за среща. Изпратихме я там със скрита камера, подозирайки че ще чуем нелицеприятни неща.

По време на срещата служител, чиято самоличност сме скрили, предлага жената и децата ѝ да бъдат настанени в приют за бездомни, а майка ѝ – в старчески дом. Савчева отказва да приеме предложението, за което я карат да подпише декларация. Тя отказва и това, под предтекст, че няма правно основание за такива мерки.

Дни по-късно излиза поредното съдебно решение, според което общината трябва да издаде картотека на Велислава Савчева и семейството ѝ.

Вместо да изпълни съдебното решение обаче, кметът на район “Надежда” изпраща заповед за изземане на жилището. Така явно иска да затвори устата на жената, дръзнала да потърси правата си.

За всичко това ние вече се обърнахме към Прокуратурата и ще продължим да следим развитието.

Вместо да изпълни поредно съдебно решение район “Надежда” изпраща майка в приют за бездомни

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции