<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=192889" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бедствено по...

Проблемът с дефицита на инсулин по аптеките продължава

07 Август 2023
0 116

Проблемът с дефицита на инсулин по аптеките продължава, информира БНР.

Става въпрос за 7 вида от лекарството, като при останалите също се наблюдава нередовно снабдяване. Това споделя Николай Костов – председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

По думите му на Европейско ниво проблем с инсулина няма, а е чисто българско явление.

Компанията “Санофи” е заявила още в началото на година, че ще има липса на инсулин. Но така, както е заявила, че ще има липса, през този период са изнесени 22 799 опаковки точно от инсулина на тази компания. Това означава, че тя е внасяла, въпреки че е подавала уведомление, че няма да внася. Проблемът е, че целият този инсулин е изнесен.”, пояснява Костов.

Проблемът с дефицита на инсулин по аптеките продължава
източник: istockphoto

Отново по аптеките липсват седем вида инсулин (видео)

Според него това количество на изнесен инсулин е достатъчен за нуждите на над 5000 души на месец, а потребяващите тези инсулини са 4000.

Той подчерта, че системата, която трябва да предотврати износа, не работи както трябва. Тя е направена така, че да не работи.

Костов обяви, че проблем имат и останалите диабетици, които не са на инсулин. По думите му тези хора в България са повече от половин милион. Той заяви, че липсват около 20 лекарства. И там отново основният проблем е износ. Другият проблем, по думите му, е манията за отслабване с тези лекарства.

Липсват и ваксини, например за Хепатит Б, както и над 300 други лекарства, посочи председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки. Същото касасе и антибиотиците.

Проблемът с дефицита на инсулин по аптеките продължава

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции