<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=194814" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Повдигнаха о...

Предвижда се антибиотици да бъдат предписвани само с е-рецепта

21 Август 2023
0 182

Предвижда се антибиотици да бъдат предписвани само с е-рецепта. Идеята е на Министерството на здравеопазването, предава bTV.

Казусът обаче поражда притеснения сред лекари и пациенти. Граждани припомнят, че предписването на антибиотик само по електронен път трябва да бъде подробно и добре разяснено на хората.

Очаквано, фармацевтите приветстват идеята на фона на тревожния ръст в употребата на такива лекарства у нас.

„Ние сме готови, доста неща работим електронно, здравна каса, зеленирецепти – така че това нас няма да ни притесни“, категорична е магистър-фармацевтът Мая Попова.

В България се наблюдава тревожен ръст в употребата на антибиотици

Предвижда се антибиотици да бъдат предписвани само с е-рецепта

Д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на УС на БЛС, пита как ще се действа в по-слабо населените райони. И препоръчва идеята да се тества първоначално само при няколко негови колеги от различни градове и села за период от 10 месеца.

„Не всички мои колеги ще могат да разполагат чисто технически с всички възможности за изписване на антибиотици при домашни посещения. Електронните документи не означават, че като са електронни, комуникацията между пациент и лекар ще бъде дистанционна“, обяснява д-р Брънзалов.

В България действително се наблюдава тревожен ръст в употребата на антибиотици.

Страната ни е и първа по смъртност от някои бактерии, срещу които тези лекарства действат все по-малко, става ясно от данни на Министерството на здравеопазването и от европейски доклади.

В момента над милион и 200 хиляди смъртни случая годишно са директно причинени от резистентни бактерии. Прогнозите са в световен мащаб случаите на резистентност да растат и до 2050 година.

През октомври стана ясно, че България е единствената страна в ЕС с увеличена употреба на антибиотици. В останалите държави изписването на тези лекарства е намаляло драстично през пандемията. Данните са отчетени в доклад на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

Само трима от 10 европейци са наясно, че ненужната употреба на антибиотици ги прави неефективни, сочат още европейските данни.

Предвижда се антибиотици да бъдат предписвани само с е-рецепта

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции