<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=152038" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Мийм на деня: ...

В България се наблюдава тревожен ръст в употребата на антибиотици

22 Ноември 2022
0 54

В България се наблюдава тревожен ръст в употребата на антибиотици. Страната ни е и първа по смъртност от някои бактерии, срещу които тези лекарства действат все по-малко. Това става ясно от данни на Министерството на здравеопазването и от европейски доклади, пише bTV.

В момента над милион и 200 хиляди смъртни случая годишно са директно причинени от резистентни бактерии. Прогнозите са в световен мащаб случаите на резистентност да растат и до 2050 година.

В България се наблюдава тревожен ръст в употребата на антибиотици

България е единствена в ЕС с увеличена употреба на антибиотици

Общопрактикуващият лекар д-р Захаринка Гочева обяснява, че антибиотикът не е панацея и не лекува всичко. А в някои случаи е противопоказен.

Д-р Гочева забелязва, че случаите на резистентни бактерии зачестяват.

„Когато децата хванат есенната хрема, тогава често пускаме носни и гърлени секрети. По антибиограма излизат много антибиотици, но когато започнем лечение се оказва, че те нямат ефект“, допълва д-р Гочева.

Само трима от 10 европейци са наясно, че ненужната употреба на антибиотици ги прави неефективни.

„Тази тиха, невидима пандемия е тук – тя набира скорост, ако ние не успеем да я овладеем, рискуваме тя да ни върне векове назад, когато най-обикновеното одраскване е можело да бъде смъртоносно. Тези инфекции са особено неблагоприятни при хора с трансплантации, с хронични заболявания“, отбеляза проф. Радостина Александрова.

У нас липсва единна политика по въпроса, коментира още проф. Александрова.

През октомври стана ясно, че България е единствената страна в ЕС с увеличена употреба на антибиотици. В останалите държави изписването на тези лекарства е намаляло драстично през пандемията. Данните са отчетени в доклад на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

В България се наблюдава тревожен ръст в употребата на антибиотици

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции