<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=195155" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кой е Евгений...

Вижте кадри от падането на самолета, с който се предполага, че е летял Пригожин (видео)

23 Август 2023
0 2066

Вижте кадри от падането на самолета, с който се предполага, че е летял Пригожин.

Какво се знае за самолетната катастрофа край Москва

Шефът на „Вагнер“ Евгений Пригожин е сред десетимата на борда на разбилия се северно от Москва самолет, съобщиха руски държавни медии. По предварителна информация всички на борда са загинали, предава CNN.

„Ръководителят на „Вагнер”, Героят на Русия, истинският патриот за своята Родина – Евгений Пригожин загина в резултат на действията на предателите на Русия”, се казва в пост на Grey Zone channel. „Дори и в ада, той ще е най-добрият! Слава на Русия”, продължава постът.

Официалната руска информационна агенция ТАСС съобщи, че Федералната агенция за въздушен транспорт е започнала разследване на катастрофата на самолет Embraer, станала в Тверска област, североизточно от Москва в сряда.

Започнато е разследване на катастрофата на самолета Embraer, станала в Тверска област. Според списъка на пътниците сред тях е името и фамилията на Евгений Пригожин“, отбелязват от ведомството.

Данните за полета показват, че Embraer Legacy, регистриран на Пригожин, е бил над района на Твер.

Евгений Пригожин е загинал в самолетна катастрофа? (видео)

Руският следствен комитет съобщи, че е образувал “наказателно дело” след катастрофата на самолета Embraer Legacy. Шефът на Вагнер Евгений Пригожин е посочен сред пътниците на борда. Създадена е и специална комисия за разследване на самолетната катастрофа.

„Според предварителните данни на борда на самолета, летял по маршрута Москва-Санкт Петербург, е имало седем пътници и трима членове на екипажа“. Това посочиха властите.

„Комисията на Федералната агенция за въздушен транспорт започва първоначални действия на мястото на инцидента. Събират се фактически материали за подготовката на екипажа. Техническото състояние на самолета, метеорологичната обстановка по маршрута на полета. Също работата на диспечерските служби и наземното радиооборудване“, се казва още в съобщението. 

Вижте кадри от падането на самолета, с който се предполага, че е летял Пригожин (видео)

На този етап от разследването специалистите ще трябва да потърсят и бордови средства за обективен контрол за последващото им декодиране и анализ на записите от „черната кутия“.

Видеозапис на отломки от самолетни двигатели, направени на предполагаемото място на катастрофата в района на Твер, северозападно от Москва, съвпада със самолет, регистриран на основателя на „Вагнер“ Евгений Пригожин.

Във видеото се виждат последните четири цифри от регистрационния номер на все още горящия двигател – 2795.

Допълнителен анализ на отломките, сравнен с минали снимки на самолета, също показва, че различни характеристики на двигателя, включително цветът му, съвпадат със самолета.

Видео, публикувано от официалната руска информационна агенция РИА Новости, показва самолет, който съответства на размера и формата на Embraer, падащ от небето почти вертикално.

Самолетът е спрял да предава данни малко след 18:00 часа местно време, показват данните от проследяването на полета.

Смята се, че в миналото самолетът е транспортирал Пригожин от Ростов на Дон, който се превърна в щаб на краткотрайния му бунт през юни, до Москва, Санкт Петербург и Беларус.

Не е ясно какво е причинило катастрофата, а данните от полетния транспондер, проследени от FlightRadar24, не предлагат много улики. Не показват и стръмно снижаване, преди самолетът да спре да предава данни над руския регион Твер. 

Висши служители от администрацията на американския президент Джо Байдън многократно и публично предупредиха, че шефът на „Вагнер“ Евгений Пригожин може да бъде убит от Кремъл след въоръжения бунт срещу Русия по-рано тази година.

„Ако бях на негово място, щях да внимавам какво ям. Бих държал под око менюто си“, каза президентът на САЩ Джо Байдън през юли. 

Кой е Евгений Пригожин?

Вижте кадри от падането на самолета, с който се предполага, че е летял Пригожин (видео)

Директорът на ЦРУ Бил Бърнс и държавният секретар Антъни Блинкен потвърдиха позицията на Байдън. Бърнс дори отбеляза, че Путин има дълга история на отплата.

„Според моя опит Путин е върховният апостол на отплатата. Така че ще се изненадам, ако Пригожин избегне по-нататъшно възмездие за това. Така че в този смисъл президентът е прав. Ако бях на мястото на Пригожин, нямаше да уволня моя дегустатор на храна“, коментира Бърнс по-късно през юли.

„Ако бях на мястото на г-н Пригожин, щях да остана много загрижен. НАТО има политика на отворени врати, Русия има политика на отворени прозорци“, каза Блинкен през юли.

Байдън вече е информиран за катастрофата на руския самолет, съобщиха от Белият дом.

Говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом коментира, че “никой не трябва да бъде изненадан”, ако докладите, че основателят на „Вагнер“ Евгений Пригожин е бил на борда на катастрофиралия самолет, се потвърдят.

„Видяхме докладите. Ако се потвърди, никой не трябва да се изненадва. Катастрофалната война в Украйна доведе до настъпване на частна армия към Москва, а сега – изглежда – до това“, казва в изявление говорителят на Съвета Адриен Уотсън.

Telegram каналът „Сива зона”, свързан с „Вагнер”, съобщи, че самолетът е бил свален от противовъздушната отбрана в Тверска област, северно от Москва, информира NOVA.

Руските медии съобщават различни данни относно броя на откритите тела. Според „РИА Новости” те са били осем, а не десет. Това повдига въпроса дали всички включени в списъка лица са се качили на борда. По непотвърдена информация в самолета е пътувал и още един от основателите на „Вагнер” – полковникът от ГРУ Дмитрий Уткин.

Междувременно, един от главните профили в социалната мрежа на ЧВК “Вагнер” публикува видео на Пригожин, който днес е посетил гробище на загинали от частната армия.

Вижте кадри от падането на самолета, с който се предполага, че е летял Пригожин (видео)

Видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции