<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=197169" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Пропадна и мо...

Руски атаки в Украйна часове преди визитата на Антъни Блинкен (видео)

06 Септември 2023
0 169

Руски атаки в Украйна часове преди визитата на Антъни Блинкен. Държавният секретар на САЩ е на официално посещение в Киев в израз на подкрепа за Украйна на фона на контранастъплението ѝ срещу руските сили.

Смъртоносна руска атака обаче засенчи визитата на Блинкен, съобщи Reuters. Ударите срещу град в Източна Украйна са причинили смъртта на най-малко 16 души. Президентът Володимир Зеленски осъди атаката, която засегна пазар, магазини и аптека в град Константиновка, близо до бойното поле. Той каза, че едно дете е сред 16 или повече загинали, много хора са ранени.

Това руско зло трябва да бъде победено възможно най-скоро“, каза Зеленски.

Очаква се по време на двудневното си посещение Блинкен да обяви нов пакет от военновременна помощ на САЩ. Тя ще бъде на стойност над 1 милиард долара.

Искаме да сме сигурни, че Украйна има това, от което се нуждае, не само за да успее в контранастъплението, но има това, от което се нуждае в дългосрочен план, за да сме сигурни, че има силна възпираща сила“, каза Блинкен.

Американски медии цитират неназовани американски официални представители, които казват, че украинската контраофанзива била твърде бавна и възпрепятствана от лоша тактика. Тези критики силно подразниха Украйна и дори накараха Кулеба да каже на критиците “да млъкнат”.

Украйна си върна няколко села и малки населени места в настъплението си. Но навлизането в територията, контролирана от Русия, е забавено от минни полета и окопи.

САЩ не са критикували публично военните тактики на Украйна и дори миналата седмица казаха, че са забелязали напредък на югоизток.

Вашингтон обаче иска да обсъди с Киев хода на офанзивата. Да прецени нуждите ѝ на бойното поле. Също да набележи стъпки, ако такива са необходими, за укрепване на енергийната сигурност на Украйна в навечерието на предстоящите зимни месеци.

Руски атаки на 800 метра от границата с Румъния

Визитата на Блинкен съвпадна с одобрението на парламента за назначаването на Рустем Умеров за министър на отбраната след уволнението на Алексий Резников.

Правителството на САЩ досега е предоставило повече от 43 милиарда долара оръжия и друга военна помощ на Украйна след руската инвазия през февруари миналата година. Нов пакет от помощ за сигурността ще бъде обявен тази седмица.

Но няколко републикански кандидати за президент поставиха под съмнение помощта на САЩ. Това подхранва опасенията дали Вашингтон ще продължи да подкрепя Украйна на същото ниво, след като кампанията за изборите в САЩ през 2024 г. се засили.

Руски атаки в Украйна часове преди визитата на Антъни Блинкен (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции