<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=197570" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Северна Коре...

Мъск обясни защо не позволил на Украйна да ползва Starlink над Крим

09 Септември 2023
0 335

Мъск обясни защо не позволил на Украйна да ползва Starlink над Крим. Милиардерът казва, че е отказал да включи комуникационната мрежа Starlink край бреговете на анексирания Крим. Идеята е била да избегне съучастие в „сериозен акт на война“. Мъск посочи, че Киев е изпратил спешно искане за активиране на Starlink до Севастопол. В този район се намира голямо руско военноморско пристанище.

Изявлението на Мъск идва, след като в книга на милиардера Уолтър Айзъксън се твърди, че той не е позволил ползването на Starlink, за да осуети атака с дронове срещу руски кораби, пише BBC.

Според високопоставен украински служител това е позволило руски нападения. Той отправи обвинения към Мъск, че е “извършил нещо лошо”.

Тогава руски военни кораби са участвали в смъртоносни нападения срещу цивилни. Това казва Михайло Подоляк, съветник на президента на Украйна Володимир Зеленски.

Като не позволи на украински дронове да разрушат част от руския военен флот чрез намесата на Starlink Илон Мъск позволи на същия този флот да изстрелва крилати ракети “Калибър” по украински градове“, подчерта Подоляк.

И попита: „Защо някои хора толкова отчаяно искат да защитават военнопрестъпници и желанието им да извършват убийства? И осъзнават ли, че извършват нещо лошо и насърчават злините?“.

Мъск обясни защо не позволил на Украйна да ползва Starlink над Крим

В книгата на милиардера Уолтър Айзъксън се твърди, че Мъск е отказал Украйна да има достъп до Starlink, тъй като се опасява, че удар по руския флот в Крим ще провокира Русия да отговори с ядрено оръжие.

Украйна бе взела под прицел руски кораби в Севастопол с подводни дронове с експлозиви, но те изгубиха връзка със Starlink и “изплуваха на брега, без да навредят“, пише Айзъксън.

Терминалите на Starlink се свързват със сателитите на SpaceX в орбита. Те са от ключово значение за поддържането на интернет връзката и комуникациите в Украйна, тъй като инфраструктурата на страната бе засегната от войната.

Какво според българите са сателитите на Мъск (видео)

SpaceX, в която Мъск е най-големият акционер, започна да предоставя хиляди сателитни антени Starlink на Украйна малко след като Русия започна пълномащабно нападение срещу своя съсед през февруари миналата година.

В отговор на твърденията в книгата Мъск написа в X, че SpaceX не е деактивирала нищо”. В тези региони изобщо не е имало нищо активирано.

Имаше спешно искане от правителствените власти за активиране на Starlink по целия път до Севастопол. Очевидното намерение е да се потопи по-голямата част от руския флот на котва“, казва той.

И допълва: „Ако се бях съгласил с тяхното искане, SpaceX щеше да бъде съучастник в сериозен акт на война и ескалация на конфликт“.

Дмитрий Медведев, бивш министър-председател на Русия, написа в Туитър: „Ако това, което Айзъксън е написал в книгата си, е вярно, тогава изглежда, че Мъск е последният адекватен ум в Северна Америка“.

Мъск е казвал преди, че макар системата да се е “превърнала в комуникационния гръбнак на Украйна чак до фронтовата линия“, “ние не позволяваме Starlink да се използва за удари с дронове на големи разстояния“.

Милиардерът направи аналогично изявление пред Айзъксън, като попита: “Как аз участвам в тази война? Starlink не е предназначена за участие във войни. Нейната идея е хората да могат да гледат Netfli. Да се отпуснат, да използват интернет за училище и да правят добри мирни неща. А не да нанасят удари с дронове“.

Той изрази и лично мнение, като призова за примирие. Заяви, че украинци и руснаци умират, “за да спечелят и загубят малки парчета земя“, а това не заслужава живота им.

Миналата година Мъск предизвика гняв, след като излезе с план за прекратяване на войната. В него се предлагаше светът официално да признае Крим за част от Русия. А жителите на украинските региони, завзети от Русия миналата година, да гласуват от коя държава искат да бъдат част.

Мъск обясни защо не позволил на Украйна да ползва Starlink над Крим

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции