<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=197629" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ФИФА: "Похарч...

Неймар е номер едно в историята след като изпревари Пеле (видео)

09 Септември 2023
0 291

Неймар е номер едно в историята след като изпревари Пеле. Неймар задмина бразилската легенда Пеле като най-добрия голмайстор на страната, след като вкара гол в квалификационния мач за Световното първенство срещу Боливия. Въпреки рекорда, който бе одобрен от ФИФА, постижението вече бе оспорено.

Неймар е номер едно в историята след като изпревари Пеле (видео)
(AP Photo/Bruna Prado)

Нападателят това лято премина от Пари Сен Жермен в Ал Хилал в Саудитска Арабия. Той вкара малко след изтичането на час игра в Белем, за да увеличи броя на головете си в Бразилия на 78. В края той добави второ попадение в продължението на мача. В крайна сметка домакините спечелиха с 5:1.

С този гол той се изравнява с трикратния носител на Световната купа Пеле, който има 77 гола за “Селесао”. Това сочат данните на ФИФА, но в определен квартал този показател се оспорва. Бразилската футболна конфедерация (CBF) обаче не е съгласна със световния ръководен орган на играта. Тя смята, че Неймар трябва да измине още много път, за да подобри рекорда на своя идол.

За пръв път от 20 години: Без Роналдо сред кандидатите за Златната топка

Според него самия и CBF Пеле има 95 гола за страната си в 113 мача на международно ниво.
Двата ръководни органа очевидно не са съгласни с това какво представлява международен мач. Данните на ФИФА – за мачовете с глава и головете – разглеждат мачовете между две отделни държави. Например приятелски мач между Бразилия и Англия би се зачел в тяхната статистика. Головете на Уейн Рууни и Франк Лампард срещу Бразилия през февруари 2013 г. се зачитат в класацията на “Трите лъва” за голмайстори.

Видео: L’Equipe

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции