<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=197894" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Украйна успя ...

Русия е атакувала цивилен товарен кораб в Черно море, твърди Великобритания

11 Септември 2023
0 408

Русия е атакувала цивилен товарен кораб в Черно море, твърди Великобритания. Обединеното кралство разсекрети информация за руска атака срещу цивилен кораб. От нея става ясно, че руски военен кораб е изстрелял две ракети “Калибър” по товарен кораб под либерийски флаг, закотвен в пристанището на 24 август, като и двете ракети са били свалени.

Благодарение на разсекретена разузнавателна информация знаем, че на 24 август руските въоръжени сили са взели на прицел с множество ракети цивилен товарен кораб в Черно море“. Това каза британския премиер Риши Сунак, докато информираше британския парламент за участието си в срещата на върха на Г-20 в Делхи.

Русия е атакувала цивилен товарен кораб в Черно море, твърди Великобритания
Снимка: iStock

Според британското външно министерство нападението следва предупрежденията на САЩ, че руската армия може да извърши атаки срещу цивилни кораби в Черно море.

Благодарение на противовъздушната отбрана на Украйна атаката срещу цивилния кораб е била осуетена. Нито една от ракетите “Калибър” не е достигнала набелязаната цел.

Въпреки провала, това е ясна демонстрация на продължаващите опити на Русия да задуши икономиката на Украйна и пренебрежението на президента Путин към живота на цивилни и интересите на страните в Африка, Азия и Близкия изток, допълват от институцията.

Ето какво казва външният министър Джеймс Клевърли:

Путин се опитва да спечели война, която няма да спечели, и тези атаки показват колко отчаян е той. Насочвайки се към товарни кораби и украинска инфраструктура, Русия наранява останалия свят“.

От юли Русия атакува системно украинските пристанища и гражданската инфраструктура. Атаките досега са унищожили 280 000 тона зърно. Количеството е достатъчно, за да изхрани над 1 милион души за една година. И повече от общото количество, което Русия обеща да дари на африканските страни.

Русия дори спря да се оправдава, че тези атаки са срещу законни военни цели. И цинично се насочва към гражданска инфраструктура. Намеренията на президента Путин са ясни за всички. Това е брутален опит за задушаване на украинската икономика, допълват от британското външно министерство.

Ето какво си казаха Путин и Ердоган на срещата в Русия (видео)

Русия е атакувала цивилен товарен кораб в Черно море, твърди Великобритания

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции