<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=199042" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Жена, получил...

Пеевски намекна, че механизмът за разследване на главния прокурор ще се задейства за Сарафов

19 Септември 2023
0 873

Пеевски намекна, че механизмът за разследване на главния прокурор ще се задейства за Сарафов. В изказване в кулоарите на Народното събрание той назова конкретно и изпълняващия длъжността главен прокурор, който до неотдавна беше заместник на отстранения от поста главен прокурор Иван Гешев.

Депутатът, санкциониран по глобалния закон “Магнитски” за корупция се закани, че “със законопроекта директно започва разследване на главния прокурор”.

“Имаше една разлика, че е изчистен механизмът за разследване на главния прокурор. А в случая господин Сарафов е зам. главен прокурор, изпълняващ длъжността главен прокурор. Имаше пропуск, който изчистваме в момента и разследването тръгва веднага”, допълни Пеевски.

Пеевски намекна, че механизмът за разследване на главния прокурор ще се задейства за Сарафов
Снимка: Владимир Шоков/БТА (БТ)

Това беше неговият отговор на въпрос от “Дневник”. Медията го попита дали промените в Закона за съдебната власт, които ГЕРБ, “Продължаваме промяната – Демократична България” и ДПС гласуват съвместно, целят блокиране на механизма за разследване на главния прокурор.

Промените в Наказателнопроцесуалния кодекс, с които се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор, бяха приети май месец. Оттогава обаче той така и не може да започне да действа.

След като беше избран първият разследващ, прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отказа да го назначи. Аргументът беше, че в закона имало пропуск и не пише изрично, че нормите важат за зам. главните прокурори.

Междувременно ГЕРБ, “Продължаваме промяната – Демократична България” и ДПС внесоха и набързо приеха нови поправки. Те допълниха нова система за избиране на магистрата, който ще разследва главния прокурор.

Пеевски бързо “даде задна” за смяната на Инспектората на ВСС

Юристи смятат, че с тези поправки се бламира механизма за разследване на главния прокурор, най-малкото защото е неизвестно колко време ще отнеме изграждането на нова система.

Пеевски намекна, че механизмът за разследване на главния прокурор ще се задейства за Сарафов
Снимка: Благой Кирилов/БТА (БТ)

В момента има нови предложения за промени. В тях изрично се посочва, че докато не бъде изградена нова единна система за случаен подбор на разследващ съдия (до шест месеца от влизането в сила на закона), следва да се използва някоя от настоящите.

Поправките на поправките са гласувани на първо четене. В тях се посочва още, че могат да бъдат разследвани и зам. главните прокурори.

Само припомняме как преди няколко дена Пеевски бързо “даде задна” за смяната на Инспектората на ВСС. Това стана след “разговор с колеги” едва ден след като се закани незабавно да стартира подмяната на членовете на съдебния инспекторат.

Пеевски намекна, че механизмът за разследване на главния прокурор ще се задейства за Сарафов

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции