<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=199536" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Възторжено и ...

Европейска държава гони 3500 руснаци

22 Септември 2023
0 3015

Европейска държава гони 3500 руснаци. Те ще получат тази седмица писма от миграционните власти с молба да напуснат страната. Става дума за Латвия.

Захарова бясна: Затварят руската църква в София

Европейска държава гони 3500 руснаци

Правителството съобщи, че те не са подали документи за удължаване на разрешението за постоянно пребиваване. Или не са се регистрирали за изпит по латвийски език до 1 септември.

Те трябва да напуснат Латвия до 30 ноември.

Предистория

Поправка, приета от парламента през 2022 г., затегна правилата за пребиваване на руски граждани в отговор на войната в Украйна.

За да продължат да живеят в Латвия, те трябва да кандидатстват за статут на постоянно пребиваване и да докажат добро владеене на латвийски език.

“Поради непредсказуемото развитие на вътрешнополитическите събития в Русия от 26 юни 2023 г. дипломатическите и консулските мисии на Латвия в чужбина преустановиха приема на всички видове заявления за визи от руски граждани”, гласи съобщение на сайта на Министерството на външните работи на Латвия.

Ситуация

Напрежението между държавите тлее отдавна. 

През януари, Русия реципрочно експулсира посланика на Латвия след решението на Рига да изгони руския посланик от територията си.

През есента на 2022 г. Латвия, Литва и Естония затвориха достъпа за руснаци. Включително зa тези с шенгенски визи, издадени от други държави.

Гражданите на Руската федерация могат да получат например хуманитарни визи.

Руските граждани бяха задължени да преминат тест за владеене на държавния език, ако искат да получат удължаване на разрешението за пребиваване.

Източник: News

Европейска държава гони 3500 руснаци

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции